Statele Unite au mijloacele de a distruge instalatiile nord-coreene de lansare de rachete si de a impiedica Phenianul sa se serveasca de ele pentru a-si ameninta vecinii, a afirmat generalul Walter Sharp, comandant al fortelor americane din Coreea, intr-un interviu publicat joi si citat de AFP.

"Alianta are capacitatea de a face acest lucru", a declarat el la postul de televiziune publica PBS, care urmeaza sa difuzeze interviul saptamana viitoare, informeaza MEDIAFAX.

"Trebuie sa fim pregatiti mai intai de disuasiune, dar daca disuasiunea nu functioneaza, (sa fim pregatiti) sa raspundem. Si acest lucru inseamna capacitatea (...) de a nu permite Coreei de Nord sa lanseze o racheta Taepodong sau o racheta balistica intercontinentala (ICBM)", a adaugat el. [SUA se teme de racheta intercontinentala nord-coreeana]

Aflat in vizita in China, secretarul american al Apararii Robert Gates a afirmat la inceputul saptamanii ca Phenianul va finaliza, in decurs de cinci ani, dezvoltarea unei rachete ICBM, care ar constitui o amenintare directa pentru Statele Unite.

Phenianul a efectuat trei tiruri de incercare cu rachete intercontinentale, cel mai recent fiind in aprilie 2009, cand o racheta a survolat Japonia, inainte de a cadea in Oceanul Pacific.

Coreea de Nord si-a exprimat dorinta de a se intoarce, sub anumite conditii, la masa negocierilor, defasurate, in afara de cele doua Corei, intre Japonia, China, Statele Unite si Rusia. Ea a parasit aceste negocieri in primavara anului 2009. [Peninsula Coreeana: Nivelul de alerta militara a fost redus]

Dar Statele Unite solicita mai intai "dovezi concrete ca ea are in final intentii serioase privind negocierile", potrivit lui Robert Gates.

"Ceea ce vedem in prezent, din nefericire, am vazut de nenumarate ori in trecut: Coreea de Nord conduce actiuni de provocare si atacuri, cu o retorica ce demonstreaza cat este de puternica si, ca urmare a acestui fapt, spune «OK, este timpul (...), pot sa ma intorc la masa negocierilor pentru a cere ajutor»", a explicat generalul Sharp.

Pana in prezent, Phenianul nu a facut "dovada sinceritatii sale", a adaugat el.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.