Liderul libian Muammar Kadhafi, al carui regim se confrunta cu o revolta populara fara precedent, a anuntat ca va ramane in Libia "ca lider al revolutiei", mentionand ca nu are un post oficial din care sa demisioneze.

Kadhafi a cerut armatei si politiei sa preia controlul asupra situatiei din tara. El i-a amenintat cu "pedeapsa cu moartea" pe manifestantii inarmati si le-a cerut sustinatorilor sai sa manifesteze incepand de miercuri.

  • "Predati armele imediat, altfel va fi masacru", a avertizat el, intr-un discurs de o ora si 20 de minute, difuzat de televiziune, potrivit MEDIAFAX.

Kadhafi, care tinea in mana Cartea verde, o culegere a gandurilor sale publicata in anii '70 si care serveste drept Constitutie a tarii, a precizat ca va "lupta pana la ultima (sa) picatura de sange", subliniind ca va ramane in Libia "ca lider al revolutiei", pentru ca nu are un post oficial din care sa demisioneze.

"Muammar Kadhafi nu are un post oficial din care sa demisioneze. Muammar Kadhafi este liderul revolutiei, sinonim cu sacrificiile pana la sfarsitul zilelor. Este tara mea, a parintilor mei si a stramosilor", a adaugat el, respingand apelurile la demisia sa.


Colonelul Kadhafi a sosit la putere dupa ce a rasturnat regimul regelui Idriss la 1 septembrie 1969. In 1977, el a proclamat "Jamahiriya" - pe care o defineste ca un "stat al maselor" ce guverneaza prin intermediul comitetelor populare alese - si si-a atribuit titlul de "Ghid al revolutiei". Kadhafi i-a amenintat pe "rebeli" cu o riposta "similara celor de la Tiananmen (in China) si de la Fallujah (in Irak)" si a avertizat ca va "curata Libia casa cu casa".

La Fallujah au avut loc in 2004 doua atacuri ale armatei americane impotriva rebeliunii. Interventia armatei chineze impotriva civililor din Beijing in piata Tiananmen, in noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, s-a soldat cu sute, sau chiar peste o mie de morti.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

"Toti tinerii trebuie sa creeze maine comitete de aparare a revolutiei: ei vor proteja drumurile, podurile, aeroporturile", a mai spus liderul libian. "Toata lumea trebuie sa preia controlul in strada, poporul libian trebuie sa preia controlul Libiei, le vom arata ce este o revolutie populara", a adaugat el.

"Nici un nebun nu va putea taia tara noastra in bucati", a adaugat colonelul Kadhafi, care s-a exprimat in fata casei sale bombardate in aprilie 1986 de americani si lasata de atunci in aceeasi stare.

Libia se confrunta din 15 februarie cu o miscare de contestare fara precedent, care este reprimata violent. O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrata violentelor din Libia a inceput marti la New York, ambasadorul Germaniei, Peter Wittig, facand apel la o actiune "rapida si clara". [ONU il acuza pe Kadhafi de genocid]

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.