Belgienii au organizat, in intreaga tara, proteste care de care mai inedite, pentru a le cere politicienilor sa formeze un Guvern si astfel sa puna capat celor opt luni de certuri politice.

De data acesta circa 50 de persoane, in mare parte studenti, s-au dezbracat de haine in orasul Ghent , aflat regiunea flamanda a Belgiei, si s-au aranjat in asa fel incat corpurile lor au format cuvantul "unire", scrie Stuff.co.nz.

"Exista o expresie in olandeza care inseamna 'a fi dezbracat', dar si a se face de ras. Nimic nu s-a intamplat, politicienii au negociat timp de 249 de zile si inca nu s-a intamplat nimic, asa ca ei se fac de ras", a declarat unul dintre organizatori, Jouwe Vanhoutteghem, masterand la Universitatea Ghent.

In orasul flamand Leuven, belgienii primeau gratuit cartofi prajiti daca acceptau sa scrie un mesaj politicienilor. Desi foarte putini o stiu, cartofii prajiti "au fost inventati" in Belgia si sunt o specialitate nationala a acestei tari.

  • Un nou record mondial? 250 de zile fara Guvern

Mass-media belgiana a anuntat ca tara lor a reusit sa stabileasca un nou record mondial, deoarece au trecut 250 de zile de la alegerile parlamentare din 13 iunie si Belgia tot nu are un Guvern, potrivit Rediff.com.

"In sfarsit campioni" titra ironic codianul flamand De Standaard pe prima pagina cu o poza care ilustra un grup de suporteri belgieni dansad conga. Belgia detine "suprematia europeana" la amanare formarii unei coalitii de guvernare, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Umea Din Suedia care monitorizeaza procesul democratic in Europa.

De exemplu, in cazul Iraqului, care detinea recordul mondial anterior, au fost necesare 249 de zile pentru ca partidele sa stabileasca o coalitie de guvernare si pentru ca parlamentul sa aprobe Guvernul.

Protestele de joi au fost cele mai recente dintr-o serie de actiuni civile menite sa puna un capat acestui impas. In urma cu o luna 34.000 de belgieni au paticipat la un mars in Bruxelles, iar un actor belgian a propus ca barbatii sa nu se mai rada pana Belgia nu va avea un Guvern. Pana in prezent, 771 de barbati au uploadat poze pe site-ul miscarii - www.unebelgiqueaupoil.be, in care se vede ca si-au lasat barba in semn de suport. [Belgia: Guvern prin "greva sexului"?]

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Insa sunt putini cei care cred ca politicienii begliei vor fi convinsi in acest mod. "Cred ca Belgia ar trebui sa se divizeze. Nu am nimic impotriva regelui, insa toti banii produsi in Flandra ajung in partea cealalta", a declarat Luc Baudewijn, un sofer belgian in varsta de 53 de ani.

  • Care este problema?

De la alegerile din iunie 2010, Belgia a fost condusa de un Guvern provizoriu, in timp ce partidele olandeze si franceze s-au certat asupra proportiei in care sa fie trasferata puterea catre regiunile acestei tari divizate din punct de vedere lingvistic.

Flamanzii nu doresc sa sustina Wallonia din punct de vedere financiar, in timp ce vorbitorii de franceza sustin ca dezvoltarea acestei tari va fi stopata daca fondurile nu vor mai fi acordate in mod egal. [Situatie politica dramatica in Belgia]

Regele Albert si-a chemat negociatorul sef acum doua saptamani in speranta ca acesta va reusi sa-i faca pe politicieni sa formeze o coalitie de Guvernare. Ministrul de Finante interimar Didier Reynders este a sasea persoana care ocupa acest post si care va incerca sa gaseasca o solutie pentru neintelegerile dintre francofoni si flamanzi.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

Din pacate, problema este ca pana in momentul in care cele doua tabere vor ajunge la un consens, datoria publica nu se va reduce de una singura. Estimarile economistilor prevad ca datoria publica a Belgiei va creste la 98,1% din produsul intern brut (PIB) in 2011. Potrivit Tratatului de la Maatricht, toate tarile care fac parte din Zona Euro ar trebui sa-si mentina datoria publica anuala la cel mult 60% din PIB.

Mai mult decat atat, agentia de rating Standard and Poor's (S&P) a anuntat ca daca Belgia nu reuseste sa-si formeze un Guvern pana in iunie, exista sanse foarte mari sa-i scada ratingul. In decembrie anul trecut, potrivit Market Watch, S&P confirma ca ratingul Belgiei era de AA+ (n.r. "imprumutatori" de calitate) pe termen lung si de A-1+ (n.r. situatia economica poate afecta capacitatea de returnare al imprumutului) pe termen scurt. [Belgia incearca sa iasa din cea mai indelungata criza din istoria sa]

Citeste si:
Secțiile de votare din România, deschise pentru prezidențialele din...
Secțiile de votare din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.