Presedintele Dmitri Medvedev a propus miercuri, amenzi de pana la 100 de ori mai mari decat mita oferita sau primita de oficialii rusi, in efortul de a eradica coruptia care tine investitorii departe de Rusia.

Presedintele Dmitri Medvedev, ca si predecesorul sau, Vladimir Putin, nu s-a chinuit foarte tare (sau nu a reusit) sa elimine coruptia, despre care investitorii spun ca este cel mai mare obstacol pentru ei din economia ruseasca. Potrivit datelor publicate de Transparency International, Rusia se claseaza pe locul 154 din 178 in topul celor mai corupte tari din lume.

  • Amenzi de pana la 12,5 milioane de euro

"Codul penal rusesc va stabili o amenda pentru mita comerciala, datul si luatul de mita, sau facilitatul de mita, care poate ajunge sa fie de 100 de ori mai mare decat mita in sine", se arata intr-un comunicat publicat de guvernul de la Kremlin, citat de The Moscow Times.

Cu toate acestea, potrivit comunicatului guvernului rus, amenzile pentru mita nu pot depasi valoarea de 500 de milioane de ruble, adica echivalentul a 17 milioane de dolari sau a 12,5 milioane de euro (va dati seama ce valori au mitele rusesti?!). [Topul celor mai bogati oameni din Rusia]

Orice amendament propus pentru publicarea in Codul Penal Rus trebuie insa sa treaca si sa fie aprobat de Duma de Stat, care este dominata de partidul pro-Kremlin, Rusia Unita. Asa ca, inca nu se stie daca rusii si economia ruseasca "vor beneficia" de aceasta lege.

Rusia incearca sa atraga investitorii straini si astfel, sa-si diversifice economia, insa multi dintre acestia au declarat ca banii lor "nu vor calca" pamantul rusesc daca Kremlinul nu adopta masuri mai drastice impotriva coruptiei. In prezent, economia Rusiei este sustinuta in principal de industria energetica, gazele naturale si petrolul rusesc fiind bine cunoscute pentru suprematia avuta la nivel mondial. [Rusia, intre totalitarism si modernizare]

Astfel, amendamentul lui Medvedev ar fi unul dintre primi pasi concreti luati in campania sa impotriva coruptiei.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

  • Mita, ceva normal in viata rusilor

Publicatia Rossiiskaya Gazeta anunta anul trecut ca mita medie a crescut cu 25% in 2010.

Totodata, multi rusi au admis ca mita a devenit ceva normal. Astfel, de la asigurarea atentiei doctorilor, pana la obtinerea de note mai bune sau scaparea de amenzile de circulatie, mita este prezenta in viata de toate zilele a rusilor. Si cu cat se avanseaza pe scara sociala, cu atat mita creste, contractele de afaceri fiind asigurate tot in acest mod. [Mihail Gorbaciov: Clasa politica rusa e "bogata si depravata"]

Mita medie este de 20.000 de dolari la Moscova, de aproape 20 de ori mai mare decat in restul Rusiei, scria la inceputul lunii februarie cotidianul Vedomosti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.