Premierul rus, Vladmir Putin, "a ucis" statul de drept in Rusia si l-a inlocuit cu un "stat mafiot", a afirmat miercuri fostul vicepremier al lui Boris Eltin, Boris Nemtov, unul dintre liderii opozitiei ruse.

"Putin a ucis statul democratic. A pus in loc un stat mafiot corupt, dar a ucis statul democratic. Este evident si toata lumea stie acest lucru", a declarat Nemtov in cadrul unei conferinte de presa sustinute in Parlamentul European, relateaza AFP.


El l-a comparat pe Putin cu fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak. "El spera sa aiba un viitor mai radios dar nu sunt sigur", a declarat Nemtov.

Amintind ca Rusia este membra a Consiliului Europei si OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), el a apreciat ca problemele de libertate de exprimare sau de coruptie nu sunt doar probleme ruse. "Este problema tuturor tarilor membre ale Consiliului Europei, ale tuturor tarilor OSCE", a declarat el.

Comentand viitoarea vizita a lui Putin la Bruxelles, la 24 februarie, la invitatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Nemtov i-a denuntat pe cei care se supun conceptului de "Realpolitik" "uitand valorile lor pentru a crede doar in promisiuni si bani", transmite MEDIAFAX.

Nemtov, invitat in Parlamentul European de grupul ecologistilor, a salutat o rezolutie privind statul de drept in Rusia, pe care Parlamentul European intentioneaza sa o adopte joi si care denunta atingerile aduse drepturilor omului in Rusia. [Militant rus pentru drepturile omului, condamnat la inchisoare]

Fostul vicepremier care conduce miscarea de opozitie Solidarnost, a fost detinut timp de 15 zile la inceputul anului, pentru ca a participat la o manifestatie neautorizata la Moscova, la 31 decembrie.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

  • Putin presedinte, "o catastrofa pentru Rusia"

Nemtov a explicat ca obiectivul sau este sa il impiedice pe Putin sa redevina presedinte. "Ar fi o catastrofa pentru Rusia", a apreciat el.

Alegeri legislative sunt prevazute in Rusia in noiembrie 2011, iar alegerile prezidentiale urmeaza sa aiba loc in primavara lui 2012.

Citeste si: Mihail Gorbaciov: Clasa politica rusa e "bogata si depravata"

Rusia, intre totalitarism si modernizare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.