Julian Assange a denuntat luni interventia Statelor Unite pentru a obtine date private de la Twitter despre trei persoane care ar fi utilizat serviciul de micro-blogging pentru a obtine informatii provenind de la WikiLeaks sau de la fondatorul sau.

Un tribunal federal american urmeaza sa organizeze o audiere, marti, la Alexandria (Virginia, est), pentru a examina validitatea unui mandat judiciar ordonand Twitter sa dea informatii asupra conturilor unui parlamentar islandez, Birgitta Jonsdottir, unui cercetator american in informatica, Jacob Appelbaum, si al lui Rop Gonggrijp, un colaborator olandez al WikiLeaks, relateaza AFP.

  • Aceasta cerere a autoritatilor americane "este un atac scandalos contra vietii private si dreptului la libera exprimare al utilizatorilor Twitter, dintre care multi sunt cetateni americani", a declarat Assange, intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX. [Viata lui Julian Assange "intre ciocan si nicovala"]

Este "cu atat mai socant in acest moment, (pentru ca) este vorba despre un atac la dreptul la libertatea de asociere, o libertate pe care popoarele tunisian si egiptean, spre exemplu, incurajate de informatiile dezvaluite de WikiLeaks, au gasit-o atat de pretioasa", a adaugat fondatorul WikiLeaks.

Potrivit WikiLeaks, autoritatile americane cer Twitter sa "dezvaluie numele, datele si localizarile tuturor persoanelor care au primit, prin serviciile sale, mesaje din partea WikiLeaks sau a lui Assange".


"Noi cerem tuturor furnizorilor de servicii sa spuna daca au primit asemenea cereri si daca au raspuns acestora", a spus Assange, luni.

Mai multe grupuri de aparare a libertatilor individuale, intre care si puternica organizatie americana de aparare a libertatilor civile (ACLU), contesta, in fata justitiei, acest ordin adresat Twitter, actiune descrisa de WikiLeaks ca "prima runda a bataliei judiciare a administratiei americane contra lui Julian Assange".

Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...

Un avocat britanic al lui Assange, Geoffrey Robertson, a cooptat in acest caz un profesor de drept din cadrul prestigioasei Universitati americane Harvard, Alan Dershowitz.

Dosarul a creat dezbateri in Statele Unite si Islanda, ambasadorul american la Reykjavik fiind convocat, in ianuarie, la Ministerul islandez al Afacerilor Extrerne, care i-a prezentat "profunda sa ingrijorare".

  • Birgitta Jonsdottir, o militanta pentru libertatea presei, care s-a distantat de WikiLeaks in ultimele luni, a acuzat Washingtonul ca vrea sa "incrimineze" publicarea anumitor informatii, punand, astfel, "jurnalistii in pericol, in viitor". [WikiLeaks, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace in 2011]

WikiLeaks a publicat pe Internet mii de documente confidentiale asupra razboaielor din Irak si Afganistan si note trimise de diplomati americani aflati la post in intreaga lume.
Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Plasat in arest la domiciliu, intr-un conac englezesc, Julian Assange va afla, la 24 februarie, daca Marea Britanie accepta extradarea sa catre Suedia, unde va raspunde la acuzatiile de viol formulate impotriva sa de doua tinere.

Citeste si: Fondatorul WikiLeaks, arestat pe usa din fata, eliberat pe usa din spate?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.