Julian Assange a ajuns luni dimineata la palatul de justitie Belmarsh, in estul Londrei, care urmeaza sa examineze, in urmatoarele 48 de ore, cererea de extradare a fondatului WikiLeaks, formulata de Suedia in cadrul unei anchete pentru agresiune sexuala, relateaza AFP.

Imbracat intr-o haina gri, australianul in varsta de 39 de ani, care compare pentru a cincea oara in fata justitiei britanice de la arestarea sa la 7 decembrie la Londra, a ajuns la ora 09.15 cu masina, insotit de avocatii sai. El a salutat cu un gest din mana presa adunata in jurul palatului justitiei, fara a face declaratii, relateaza AFP.

Dar avocatul sau britanic, Mark Stephens, a anuntat ca va publica inca de la inceputul audierii, pe Internet, toate argumentele apararii lui Assange, un gest exceptional. Assange neaga vehement acuzatiile sexuale formulate impotriva lui de doua tinere din Suedia, transmite MEDIAFAX. "Vom posta online la ora 10.00, pe pagina de start a cabinetului meu, argumentele apararii. Veti gasi acolo elemente care pun la indoiala in mod fundamental bazele mandatului european de arestare", a explicat avocatul pentru cotidianul Daily Telegraph. [Dosarul judiciar al lui Julian Assange, disponibil pe Internet]

Avocatii lui Assange se opun extradarii acestuia in Suedia, apreciind ca exista riscul ca clientul lor sa fie trimis ulterior in Statele Unite, unde, potrivit lor, ar putea fi condamnat la moarte.

Ei intentioneaza, de asemenea, sa sustina ca mandatul de arestare nu poate fi admis, de vreme ce Julian Assange nu a fost inculpat, iar justitia suedeza vrea pur si simplu sa il audieze.

Acest caz este independent de problemele provocate de publicarea de catre site-ul WikiLeaks a mii de documente oficiale, stanjenitoare pentru numeroase guverne.


Decizia judecatorului, care urmeaza sa se pronunte asupra extradarii lui Assange, va fi importanta, dar probabil nu si decisiva. In cazul in care va fi acceptata extradarea, australianul dispune de numeroase cai de recurs.

Citeste si: WikiLeaks, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace in 2011

Assange risca sa fie executat daca va fi extradat

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf i-a deschis noi procese Anamariei Prodan: Am...
Laurențiu Reghecampf i-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.