Un avocat al lui Julian Assange sustine ca Suedia doreste extradarea fondatorului WikiLeaks doar pentru a-l preda ulterior Statelor Unite, informeaza AFP.

"Am aflat ca suedezii pregatesc clasarea anchetei pentru agresiune sexuala imediat ce americanii vor formula o cerere de extradare", a declarat avocatul Mark Stephens, citand surse de la Washington si Stockholm.

Potrivit MEDIAFAX, apararea lui Julian Assange apreciaza ca exista "riscul real" ca, dupa extradarea in Suedia, fondatorul WikiLeaks sa fie trimis in Statele Unite, argumentand ca ar putea fi inchis in baza de la Guantanamo sau chiar condamnat la moarte. Autoritatile suedeze cer audierea australianului in cadrul unei anchete pentru agresiune sexuala, initiata dupa ce doua femei au denuntat ca fondatorul WikiLeaks a avut relatii intime cu ele fara utilizarea prezervativului.

Potrivit lui Mark Stephens, Suedia incearca sa castige timp, subliniind ca nu este o procedura onesta.

"Julian Assange nu este pregatit sa accepte extradarea in Suedia pentru ca, intr-un final, ar ajunge intr-o inchisoare din Statele Unite", adauga avocatul.


  • Fondatorul site-ului WikiLeaks risca sa fie executat sau incarcerat la Guantanamo, daca va fi extradat in Suedia


Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, risca sa fie executat sau incarcerat la Guantanamo, daca va fi extradat in Suedia, vor argumenta avocatii sai la audierea de luna viitoare, potrivit unor documente prezentate marti.

Avocatii lui Assange apreciaza ca, tinand cont de riscul de a fi supus la rele tratamente, Marea Britanie nu il poate extrada fara a-i incalca drepturile omului. "Exista un risc real de a face obiectul pedepsei cu moartea", au subliniat avocatii, citand informatii din presa britanica potrivit carora politicenii republicani americani Sarah Palin si Mike Huckabee au cerut ca Assange sa fie executat, informeaza MEDIAFAX, citand CNN.


Procurorul suedez care a emis mandatul de arestare nu avea puterea sa faca acest lucru, vor mai spune avocatii sai. Acestia apreciaza ca nu este adecvat sa se emita un mandat de arestare atunci cand un suspect este cautat doar pentru interogare.
Citeste si:
Elena Udrea va rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădarea în...
Elena Udrea va rămâne în...

Procurorii din Suedia cer extradarea lui pentru a fi interogat in legatura cu acuzatii de agresiuni sexuale, care nu au legatura cu dezvaluirile facute de WikiLeaks. Assange a negat acuzatiile si a fost eliberat sub cautiune in timp ce lupta impotriva extradarii.

Julian Assange si avocatii sai au comparut marti intr-un tribunal, la Londra, pentru o audiere procedurala. Judecatorul a acceptat o modificare a conditiilor de eliberare a acestuia pentru doua zile, luna viitoare, pentru a putea ajunge la audierea cererii de extradare, la 7 si 8 februarie.

El va avea permisiunea de a sta la Frontline Club, un club al jurnalistilor din Londra, la 6 si 7 februarie, daca persoanele care au contribuit la achitarea cautiunii sale sunt de acord.

In prezent, Assange trebuie sa stea in fiecare noapte la un conac pus la dispozitie de un sustinator al sau, in afara Londrei. De asemenea, el trebuie sa se prezinte la politie zilnic, intre orele 14.00 si 17.00 (16.00-19.00, ora Romaniei), si sa poarte un dispozitiv electronic de monitorizare.

Citeste si:
Julian Assange se căsătoreşte astăzi, în închisoare, cu fosta lui...
Julian Assange se căsătoreşte...

Site-ul WikiLeaks, care faciliteaza publicarea de informatii secrete, a dezvaluit sute de mii de pagini de documente militare si diplomatice americane, in ultimele opt luni.


Descopera cum arata lumea vazuta "prin lupa" WikiLeaks din DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.