Un parlamentar norvegian a declarat miercuri ca WikiLeaks a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace din acesta an, deoarece site-ul a adus "o gura de aer prospat" in ceea ce priveste transparenta in lume, chiar si pentru statele democratice.

Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit in 2010 Premiul Nobel pentru Pace datorita activitatii sale privind drepturile omului, democratie si libertate de exprimare din China, puncta pe blogul sau Snorre Valen, un membru al Partidului Socialist de Stanga, partid care se afla in coalitia de la guvernare din Norvegia.

  • "In acelasi mod, WikiLeaks a contribuit la promovarea acelorasi valori, la nivel mondial, dezvaluind, intre multe alte lucruri, coruptia, crimele de razboi si tortura, uneori aplicate chiar de aliati ai Norvegiei", a adaugat el, vizand in mod implicit Statele Unite ale Americii.

Dupa ce a dezvaluit mii de documente confidentiale americane despre razboaiele din Irak si Afganistan, WikiLeaks a inceput, de curand, sa posteze peste 250.000 de note diplomatice americane, actiuni care i-au adus fondatorului acestui site, Julian Assange, multi inamici la Washington.

Intre "faptele de arme" ale WikiLeaks, Valen a punctat rolul jucat in revolta populara din Tunisia: "Dezvaluind afaceri financiare ale familiei prezidentiale din Tunisia, WikiLeaks a avut o contributie mica la caderea unei dictaturi de 24 de ani."

Mai multi experti au apreciat, anterior, ca probabila o candidatura a WikiLeaks si a lui Julian Assange la Premiul Nobel pentru Pace, apreciind ca acest lucru nu ii va transforma, totusi, in candidati favoriti. [Rusia: Fondatorul WikiLeaks ar trebui sa primeasca Nobelul pentru Pace]

Ultima zi in care puteau fi trimise "nominalizarile" la Nobel a fost marti. Mii de persoane din intreaga lume (parlamentari, ministri, laureati ai unor editii precedente, membri ai anumitor instante internationale, anumiti profesori universitari) sunt abilitate sa propuna o candidatura.

Citeste si:
Vladimir Zelenski ar putea fi nominalizat la premiul Nobel pentru Pace
Vladimir Zelenski ar putea fi...

Desi numele persoanelor nominalizate pentru prestigiosul premiu sunt pastrate secrete timp de 50 de ani, cei care ii propun drept candidati sunt liberi sa-si dezvaluie alegerea.

Numele laureatului acestui Premiu Nobel va fi anuntat in octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.