Orientul Mijlociu se va "debarasa in curand de Statele Unite si Israel", a afirmat, vineri, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, evocand revoltele in Egipt si Tunisia, intr-un discurs celebrand implinirea a 32 de ani de la Revolutia islamica din 1979.

"Vom vedea in curand un nou Orient Mijlociu fara americani si fara regim sionist si in care opresorii nu vor mai avea niciun loc", a afirmat el, citat de AFP. [[VIDEO] Schimbarea a inceput in Egipt]

"Le spun popoarelor si tinerilor din tarile islamice si arabe, in special egiptenilor: fiti vigilenti. Este dreptul vostru sa fiti liberi, sa va alegeti Guvernul, liderii", a afirmat el, potrivit MEDIAFAX.

"Opresorii au ajuns la capatul drumului", a continuat el. [Ahmadinejad, marilor puteri: Anulati sanctiunile impuse Iranului]

  • Apoi, adresandu-se direct americanilor si occidentalilor: "Daca vreti ca oamenii sa aiba incredere in voi, incetati sa mai interveniti in afacerile lor, in special in Egipt si Tunisia. Apoi debarasati regiunea de regimul sionist". [Pe cine ar vrea Israelul in locul lui Mubarak?]

Ahmadinejad si-a sustinut discursul in fata unei multimi imense reunite in piata Azadi (Libertatii) din centrul Teheranului, care scanda in acest an sloganuri de sustinere fata de revoltele in Egipt si Tunisia, alaturi de traditionalele sloganuri "moarte Americii" si "moarte Israelului".

"Miscarea finala a inceput. Ne aflam in cadrul unei revolutii mondiale condusa de cel iubit", o referire la Imamul Mahdi, al 12-lea si ultimul imam al islamului siit, a spus Ahmadinejad.

Conform traditiei siite, Imamul Mahdi, care a trait in secolul 10, urmeaza sa revina intr-o zi pe Pamant pentru a restabili "imparatia dreptatii".
"Va fi o trezire imensa si, in mod clar, este mana imamului. Inimile si sufletele inteleg necesitatea unui guvern al lumii asigurat in totalitate de cineva legat de transcendent", a continuat Ahmadinejad, referindu-se la revenirea imamului.

  • Revoltele din Tunisia si Egipt, consecinta revoltei islamice din Iran

Anterior, Ahmadinejad reiterase ca revoltele din Tunisia si Egipt sunt consecinta revolutiei islamice care a avut loc in Iran in 1979. "Mesajul revolutiei islamice a fost transmis timp de 32 de ani in lume, iar inimile s-au trezit acum", precizeaza liderul iranian. [Ce se va alege de Egipt?]
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

La fel ca in fiecare an de aniversarea Revolutiei islamice, sute de mii de persoane au fost mobilizate la Teheran avand steaguri iraniene si portrete ale imamului Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice, si ale ayatollahului Ali Khamenei, actualul lider suprem iranian. Mitinguri similare au avut loc si in alte orase ale tarii.

Presedintele Ahmadinejad s-a referit si la criza declansata de programul nuclear iranian. "Marile puteri au incercat sa ne impiedice sa avem energie nucleara, dar au esuat. Stapanim in totalitate ciclul nuclear. Sanctiunile internationale impotriva Iranului au esuat. Daca marile puteri aleg calea cooperarii in locul confruntarii, vom fi favorabili. In caz contrar, poporul iranian nu are nevoie de ei", subliniaza Ahmadinejad.

Citeste si: Occidentalii exagereaza amenintarea nucleara iraniana?

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

SUA "se inspira" din cenzura practicata de Egipt?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.