Vicepresedintele egiptean Omar Suleiman era candidatul preferat al Israelului pentru inlocuirea presedintelui Hosni Mubarak si discuta zilnic cu Israelul prin intermediul "telefonului rosu", potrivit unei note dezvaluite de WikiLeaks si publicate luni de Daily Telegraph.

O nota diplomatica americana din 2008, trimisa cotidianului britanic de WikiLeaks, arata ca David Hacham, un consilier al Ministerului israelian al Apararii, il desemna pe Omar Suleiman, scris "Soliman" in unele note, drept persoana potrivita pentru a-l inlocui pe Mubarak, transmite AFP.

"Hacham era foarte elogios la adresa lui Soliman si sublinia ca linia telefonica intre ministerul israelian si serviciile egiptene de Informatii era utilizata zilnic", precizeaza nota trimisa de ambasada Statelor Unite in Israel. [Ce se va alege de Egipt?]

"Hacham afirma ca israelienii cred ca Soliman ar putea cel putin sa ocupe functia de vicepresedinte daca Mubarak moare sau daca devine incapabil sa isi mai exercite functia", adauga nota, citata de MEDIAFAX.

"Incredintam ambasadei noastre de la Cairo sarcina analizarii scenariilor de succesiune, dar, indiscutabil, Israelul are o preferinta marcata pentru optiunea Omar Soliman", conchide nota diplomatica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.