Televiziunea Al-Jazeera a inceput duminica seara sa dezvaluie sute de "documente confidentiale" referitoare la negocierile israeliano-palestiniene, care demonstreza ca negociatorii palestinieni erau dispusi la concesii importante in privinta Ierusalimului si a refugiatilor.

Prezentate in mod senzational, aceste documente constituie, potrivit Al-Jazeera, "cea mai importanta scurgere de date din istoria conflictului israeliano-palestinian", relateaza AFP. [Schimbare de strategie in procesul de pace din Orientul Mijlociu?]

Negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat, contactat de televiziune, a declarat ca liderii palestinieni "nu au ascuns nimic" si ca majoritatea documentelor difuzate de Al-Jazeera sunt "o tesatura de minciuni", transmite MEDIAFAX.

Documentele se refera in special la "reuniuni de coordonare in domeniul securitatii" intre Israel si palestinieni si propunerile facute de Autoritatea Palestiniana in cadrul negocierilor "privind Ierusalimul si soarta refugiatilor".

  • Aceste documente se refera in special la rezumatele intalnirilor israeliano-palestiniene. Al-Jazeera a citit pasaje care arata, potrivit acesteia, ca negociatorii palestinieni erau dispusi la concesii considerabile in fata israelienilor, afisand insa fermitate in public.

Acestea il citeaza pe Erakat care ii spune fostului ministru israelian de Externe Tzipi Livni: "Nu este un secret ca v-am propus cel mai mare Yourshalayem (Ierusalim, in ebraica) din istorie".

  • Alte documente arata, potrivit Al-Jazeera, ca negociatorii palestinieni erau dispusi sa renunte "la cartierul evreiesc si la o parte din cartierul armean" din Orasul Vechi al Ierusalimului.

Erakat este, de asemenea, acuzat ca a propus, potrivit Al-Jazeera, concesii fara precedent in privinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, deoarece a propus "o solutie inovatoare" in ceea ce priveste controlul acestui loc sfant dupa un eventual acord de pace.

Fostul negociator-sef palestinian Ahmad Qorei afirma la randul sau, intr-unul din documente, ca israelienii pot pastra "toate coloniile din Ierusalim cu exceptia Abu Ghneim", numita Har Homa de israelieni.

Qorei este, de asemenea, citat intr-unul din documente cerandului lui Livni in 2008 "sa consolideze blocada israeliana impusa Gaza".

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

  • In legatura cu refugiatii, aproape cinci milioane cu descendentii lor si a caror soarta este una dintre principalele pietre de incercare in negocieri, Erakat s-a declarat dispus, potrivit documentelor Al-Jazeera, sa "accepte intoarcerea a 10.000 dintre ei pe an, intr-o perioada de zece ani, respectiv un total de 100.000". [Israel si Palestina, "primii pasi" spre impacare?]

Unul dintre documente afirma, potrivit Al-Jazeera, ca presedintele palestinian Mahmoud Abbas a fost informat de un oficial de rang inalt din Ministerul Apararii, Amos Gilad, "despre intentia Israelului de a lansa o ofensiva in Gaza" la sfarsitul lui 2008.

"Am spus de mai multe ori, nu am renuntat la pozitiile noastre. Daca am fi renuntat efectiv la refugiati si am fi facut astfel de concesii, de ce n-ar fi acceptat Israelul sa semneze un acord de pace", se intreaba Erakat.

Citeste si:
Caricaturistul-vedeta al Charlie Hebdo paraseste publicatia
Caricaturistul-vedeta al...

Documentele, "peste 1.600" in total, vor fi facute publice integral pe parcursul mai multor zile de postul de televiziune cu sediul in Qatar. Documentele dezvaluie "adevaratele detalii tinute secrete cu privire la negocierile dintre Autoritatea Palestiniana si Israel in timpul ultimului deceniu", potrivit Al-Jazeera, care afirma ca dezvaluirile anuntate sunt coroborate cu "rezumate ale intalnirilor, note interne si documente originale". [Palestina catre SUA: Recunoasteti-ne ca stat independent]

Un site Internet dedicat acestor "dezvaluiri" va fi, de asemenea, lansat duminica seara de Al-Jazeera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.