Principalul negociator palestinian, Saeb Erakat, indeamna Statele Unite sa recunoasca un stat palestinian in cadrul frontierelor din 1967, denuntand "dictatele" Israelului, informeaza AFP.

Inalti oficiali israelieni si palestinieni merg la Washington pentru a incerca sa salveze negocierile de pace, dupa esecul SUA de a obtine blocarea colonizarii israeliene in Cisiordania, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, care solicitase un moratoriu inainte de reluarea negocierilor directe, a vorbit miercuri de o "criza dificila".

Unul din principalii negociatori americani, Saeb Erakat, urmeaza sa mearga la Washington pentru a se intalni cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Si ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, va merge in SUA pentru discutii cu inalti reprezentanti americani. In paralel, emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, va fi primit de Abbas la Ramallah.

Washingtonul anuntase marti ca va renunta la conditia blocarii colonizarii, urmand sa se concentreze pe "problemele centrale" ale conflictului israelo-palestinian.

Unul dintre negociatorii palestinieni, Yasser Abed Rabbo, a pus sub semnul intrebarii capacitatea presedintelui SUA, Barack Obama, de a facilita procesul de pace.

Saeb Erakat a cerut Statelor Unite, in replica la "dictatele" Israelului, sa recunoasca un stat palestinian "in frontierele din 1967". "Procesul de pace este intr-un impas grav, iar sabotarea de catre Israel a eforturilor americane plaseaza regiunea intr-o adevarata criza", a avertizat Erakat.

Negocierile, relansate pe 2 septembrie, la Washington, dupa un impas de 20 de luni, sunt suspendate de la sfarsitul lunii septembrie, palestinienii refuzand discutiile atat timp cat Israelul continua colonizarea.

Guvernul israelian si asociatiile colonistilor au salutat noua pozitie a Statelor Unite. "Israelul a procedat bine ca nu a cedat presiunilor straine si extremiste ale americanilor, iar cerul nu s-a prabusit. Americanii nici macar nu ne-au criticat", a declarat un reprezentant al colonistilor, Danny Dayan.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Cititi si: Schimbare de strategie in procesul de pace din Orientul Mijlociu?

Peste 100 de tari recunosc Palestina ca stat independent


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.