Relatiile dintre Varsovia si Moscova sunt in prezent "mai dificile" decat inainte de accidentul avionului prezidential polonez, care s-a prabusit in aprilie la Smolensk, in Rusia, a declarat miercuri premierul polonez Donald Tusk. Totodata, un consilier al sefului de stat polonez a acuzat joi Rusia ca vrea sa slabeasca Polonia si sa provoace o criza politica interna, prin publicarea unui raport "necinstit" privind accidentul aerian de la Smolensk, transmite AFP.

"Relatiile actuale dintre Polonia si Rusia sunt mai dificile decat inainte de 10 aprilie, inclusiv din cauza evenimentelor din ultimele zile", a apreciat Tusk, in timpul unei dezbateri parlamentare consacrate anchetei cu privire la cauzele accidentului, potrivit AFP. [Moscova a predat raportul final privind accidentul de la Smolensk]

Un raport prezentat saptamana trecuta la Moscova de Comitetul interguvernamental de aviatie (MAK) a aruncat intreaga responsabilitate a catastrofei pe pilotii polonezi, "insuficient pregatiti" si asupra carora erau exercitate "presiuni psihologice" sa aterizeze la Smolensk, "in conditii inadecvate", pe o ceata densa, relateaza MEDIAFAX.

La randul sau, comisia poloneza de ancheta a afirmat marti la Varsovia ca "pilotii avionului au fost indusi in eroare" de controlorii rusi de trafic aerian de la aerodromul din Smolensk.

Atacat cu virulenta de opozitia conservatoare condusa de fratele geaman al presedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, care a denuntat raportul rus ca pe un "afront" pentru Polonia, Donald Tusk a lansat miercuri un apel la a "nu transforma ancheta privind catastrofa intr-o cearta politica".
Fara sa nege constatarile MAK, Tusk a considerat ca raportul acesteia este "incomplet". [Familia Kaczynski: Accidentul de la Smolensk, un atentat al Rusiei]

"Obiectivul nostru este sa reunim si sa prezentam o versiune completa a accidentului. O vom face" pana la sfarsitul lui februarie, a declarat el. "Este vorba despre aflarea adevarului si nu de un adevar confortabil" pentru una sau alta dintre parti, a apreciat el.

Polonia le reproseaza anchetatorilor rusi ca au omis problemele aparute de partea rusa, respectiv erorile controlorilor si starea tehnica a aerodromului din Smolensk. Varsovia a publicat documente ca proba.

  • Oficial polonez: Rusia vrea sa slabeasca Polonia, prin raportul sau privind accidentul de la Smolensk

"Rusii au scris un raport foarte necinstit, care nu ia in calcul toate circumstantele catastrofei; ei l-au publicat pentru a determina opozitia sa atace Guvernul polonez", a declarat profesorul Tomasz Nalecz, istoric si consilier al presedintelui liberal Bronislaw Komorowski.

"De multe ori in istorie, Rusia a exploatat conflicte interne poloneze, pentru a-i ridica pe polonezi unii impotriva altora, deoarece slabirea Poloniei inseamna sporirea influentei Rusiei, a declarat Nalecz, pentru postul public de radio Trojka.
Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

"In opinia mea, opozitia care pretinde ca apara demnitatea Poloniei (...) joaca un rol de prim plan in scenariul rus", a apreciat Nalecz, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.