Rusia a predat, miercuri, Poloniei raportul sau final privind cauzele accidentului avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski, in aprilie, la Smolensk, a anuntat Comitetul interguvernamental de aviatie (MAK) intr-un comunicat. Potrivit acestuia, oficialii polonezi de rang inalt au facut presiuni asupra echipajului avionului presedintelui Lech Kaczynski, care s-a prabusit in aprilie in Rusia, iar unul dintre ei avea alcool in sange.

"Predarea raportului a avut loc in aceasta dimineata (miercuri) la Moscova", precizeaza comunicatul. Comitetul trebuie sa faca publice concluziile finale in cadrul unei conferinte de presa prevazute pentru ora 09.00 GMT (11.00 ora Romaniei), informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

  • Oficiali polonezi au exercitat presiuni asupra echipajului avionului prezidential

"Prezenta in carlinga a unor oficiali de rang inalt - comandantul fortelor aeriene si seful de protocol - si o reactie negativa asteptata din partea principalului pasager au constituit o presiune psihologica asupra echipajului, influentand decizia acestuia de a efectua o aterizare in conditii inadecvate", a declarat Tatiana Anodina, directoarea Comitetului interguvernamental de aviatie (MAK),
in cadrul unei conferinte de presa la Moscova, citata de MEDIAFAX.

"Alcool - o cantitate de 0,6 miligrame pe litru - a fost depistat in sangele comandantului fortelor aeriene", generalul Andrzej Blasik, a continuat ea.

Avionul Tupolev 154, care ii transporta pe presedintele Lech Kaczynski, sotia acestuia Maria Kaczynska si alti oficiali polonezi de rang inalt s-a prabusit la 10 aprilie, in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa la Smolensk, in vestul Rusiei. Toate persoanele aflate la bordul aeronavei au murit.
[O a doua tragedie "Smolensk", evitata?]

Presedintele polonez urma sa asiste la ceremoniile care marcau impliniarea a 70 de ani de la masacrul a aproximativ 20.000 de ofiteri polonezi prizonieri ai Armatei Rosii, comis de politia secreta sovietica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial la Katin, in apropiere de Smolensk.

Varsovia a salutat mai intai cooperarea cu Rusia in ancheta, dar ulterior in Polonia a aparut o polemica, prin denuntarea lacunelor anchetei ruse si lentoarea cu care Moscova transmite documentele referitoare la investigatie.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Premierul polonez, Donald Tusk, a considerat drept "inacceptabil" un proiect de raport privind cauzele accidentului, predat Poloniei la 20 octombrie. [Tragedia de la Smolensk: Rusia intarzie trimiterea documentelor]

Potrivit versiunii avansate pana in prezent, avionul s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa in pofida avertizarilor controlorilor de trafic aerian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.