Fortele ruse de securitate si-au continuat in noaptea de joi spre vineri operatiunile de cautare si anihilare a gruparilor teroriste care au supravietuit luptelor din timpul zilei precedente. Linistea aparenta a cuprins orasul Nalcik abia spre dimineata, informeaza agentiile internationale de stiri.

La rasaritul soarelui, mai existau numai doua locuri in oras in care se ascundeau teroristi, si anume un post de politie si un magazin de suveniruri, informeaza Itar-Tass. Ieri la pranz fortele de securitate ruse au intervenit in forta in aceste doua locuri, operatiune incheiata cu moartea majoritatii teroristilor care mai ramasesera in viata. "Toate punctele organizate de rezistenta din Nalcik ale militantilor au fost suprimate", a declarat Vladimir Kolesnikov, adjunct al procurorului general al Federatiei Ruse. "In prezent, continua operatiunile de cautare a rebelilor atat in Nalcik, cat si in regiunea muntoasa din jurul orasului", a mai spus Kolesnikov.

Autoritatile ruse au dezinformat ieri opinia publica, declarand initial, prin vocea trimisului special al Kremlinului in Caucaz, Dimitri Kozak, ca nu a fost raportat nici un caz de luare de ostatici. Intrebat fiind de jurnalisti daca teroristii au luat ostatici intr-o scoala, Kozak a raspuns ca nu exista nici un caz de acest gen. Abia ieri dupa-amiaza, Kozak a recunoscut, fara a face precizari, ca exista cel putin un caz de luare de ostatici. Abia ieri s-a aflat ca la sectia de politie numarul 3, ocupata de sapte teroristi, au fost luati cinci ostatici, eliberati in operatiunea armatei ruse.

Operatiunea a fost prezentata pe majoritatea canalelor media rusesti ca un succes major al fortelor de securitate, fara insa ca vreun oficial rus sa-si ceara scuze pentru dezinformarea cauzata de interviul initial al lui Kozak. Autoritatile ruse au dat ieri un comunicat in care se afirma ca 72 de teroristi au fost ucisi si 27 au fost capturati. Initial, autoritatile ruse au declarat ca la atacul terorist au participat intre 300 si 600 de militanti, ceea ce inseamna ca cel putin 200 de teroristi au scapat din incercuirea realizata de fortele de securitate rusesti, sau se afla inca in oras.

Operatiunile de ieri ale fortelor militare ruse au fost criticate de populatia civila si de presa internationala, maniera in care s-a intervenit amintind de cea de la Teatrul de Stat din Moscova, in urma cu doi ani. Fortele de securitate au folosit "cantitati enorme de gaz otravitor", a declarat Mahomed Mahiev, tatal unuia dintre ostaticii eliberati, informeaza BBC. "Au folosit gaze otravitoare. Foarte multe. Nu au spus-o doctorii, o spun eu", a declarat Mahomed Mahiev.

Autoritatile ruse au fost ieri tinta criticilor presei ruse, la fel ca in cazul Beslan, sau dupa cazul "Teatrul de Stat". "Teroristii antreneaza in razboi inca o regiune din Caucazul de Nord", titreaza cotidianul liberal "Vremia Novosti". "Novie Izvestia" crede ca vinovatii principali ar trebui cautati in randul serviciilor secrete. "Serviciile speciale au permis din nou sa se produca asaltul asupra unui oras", considera cotidianul.

Nici "Nezavissimaia Gazeta" nu este mai bland cu autoritatile ruse: "Evenimentele din Kabardino-Balkaria au demonstrat ca fortele de ordine sunt incapabile sa previna atacurile extremistilor", conchide cotidianul rus.

Vladimir Putin a transmis ieri un mesaj dur insurgentilor, catalogandu-i pe acestia "banditi". "Oricand vom fi pusi in fata unei situatii similare, vom actiona cat de dur vom putea, asa cum am facut-o si de aceasta data", a declarat ieri Putin, informeaza Reuters.

In ultimele luni, militantii islamisti au lansat o serie de atacuri impotriva soldatilor rusi si a unor institutii insarcinate cu ordinea publica. O sursa anonima din cadrul serviciilor secrete a declarat agentiei ruse Interfax ca atacul de astazi este legat de arestarea unor radicali extremisti pe care colegii ar fi incercat sa-i elibereze. Conform anuntului aparut pe un site al militantilor ceceni condusi de comandantul rebel Samil Basaev, atacul este revendicat de o grupare numita Frontul din Caucaz.

Atacul de joi dimineata a demonstrat opiniei publice cat de vulnerabile sunt orasele rusesti, si, de ce nu, falimentul politicii Kremlinului fata de numeroasele grupari insurgente de pe tot cuprinsul Rusiei, dar si incapacitatea guvernantilor rusi de a dialoga cu cu insurgentii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.