Decizia privind suprimarea Meacanismul de Cooperare si Verificare (MCV) apartine Comisiei Europene, a declarat purtatorul de cuvant al CE Mark Gray, dupa ce ministrul de Externe Teodor Baconschi a sustinut, intr-un interviu, ca Romania poate denunta unilateral Mecanismul, in conditiile in care este folosit in alte domenii, transmite RFI.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, marti, ca, "in mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare si Verificare ar fi bazata pe o decizie a Comisiei Europene, dupa ce vor fi implinite cele patru jaloane ale reformei justitiei care sunt corelate". Potrivit lui Mark Gray, acest lucru "se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reforma si prin cooperare sporita intre autoritatile romane si Comisie", transmite MEDIAFAX, citand Radio France International (RFI).

"Este insa decizia Comisiei", a explicat purtatorul de cuvant.

  • Declaratiile lui Teodor Baconschi

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a sustinut, intr-un interviu publicat luni de "Adevarul", ca, in conditiile in care Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE. [Romania ar putea lovi in Croatia pentru a adera la Schengen]

Intrebat ce se mai poate face pentru aderarea la spatiul Schengen, in scurtul timp ramas pana in martie 2011, ministrul de Externe a raspuns ca, in primul rand, romanii trebuie sa se tina tari pe pozitia de principiu ca regulile aplicate in cazul oricaror alte extinderi ale spatiului Schengen trebuie respectate.

El a precizat ca Bucurestiul are doua variante, prima fiind sa se autoculpabilizeze si sa intre intr-o anumita negociere cu cele doua tari. Ministrul de Externe a precizat ca Romania va merge pe a doua varianta, care, in opinia sa, este "si corecta, si demna din punct de vedere national".

El a mai declarat ca ceea ce se joaca nu este Europa cu doua viteze, pe care cooperarea consolidata dintre anumite state membre a schitat-o deja, ci este vorba despre a stopa riscul oricarei discriminari intre statele membre.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.