Primul summit al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) organizat dupa 1999 si-a inceput lucrarile miercuri dimineata in capitala Kazahstanului, avand pe agenda subiecte legate de Transnistria si alte conflicte inghetate din fosta URSS. Presedintele Traian Basescu, prezent la summit, a declarat ca ca solutionarea conflictului din Transnistria reprezinta o prioritate politica pentru Romania.

Summitul reprezinta un succes diplomatic personal pentru presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, in conditiile in care in regiune nu s-a desfasurat niciodata un eveniment diplomatic de o asemenea amploare, iar OSCE nu a mai reusit de 11 ani sa organizeze o reuniune la nivel inalt, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

La lucrari participa atat presedintele rus, Dmitri Medvedev, cat si inamicul sau declarat, liderul georgian Mihail Saakasvili, dar si premierul francez, Francois Fillon, cancelarul german, Angela Merkel, si secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

Printre subiectele care urmeaza sa fie abordate se afla instabilitatea din Kirgizstan si Afganistan, dar si crizele din fosta URSS - Transnistria, Nagorno-Karabah si Georgia -, insa nu sunt asteptate progrese diplomatice de amploare.

OSCE nu a recunoscut niciodata alegerile din Kazahstan ca fiind libere. In prezent, partidul lui Nazarbaiev controleaza intregul Parlament, iar presedintele are titlul de Elbassy (seful natiunii), care ii confera prerogative si imunitate pe termen nedelimitat.

  • Basescu: Solutionarea conflictului din Transnistria, o prioritate politica pentru Romania

"Pentru a aborda cu succes problematica conflictelor trebuie, in primul rand, sa obtinem rezultate tangibile, in reglementarea situatiilor din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabakh, care greveaza asupra climatului de securitate in intregul areal al OSCE. Tolerarea unor solutii impuse prin utilizarea fortei nu este acceptabila. Solutionarea conflictului din Transnistria reprezinta o prioritate politica pentru Romania. Sprijinim realizarea fara preconditii a discutiilor formale in cadrul de negociere consacrat, 5+2, in vederea identificarii unei solutii durabile, cu respectarea deplina a normelor internationale si a integritatii teritoriale, suveranitatii Republicii Moldova", a declarat Traian Basescu in cadrul interventiei sale din cadrul Summitului OSCE.
Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

El a mai spus ca Romania este increzatoare in capacitatea OSCE, demonstrata de-a lungul timpului, de a evalua dificultatile si blocajele, "de a ajuta in depasirea abordarilor intransigente si coagularea unor formule consensuale".

"Singura metoda acceptabila ramane dialogul deschis, fara posibilitatea recursului la forta", a conchis seful statului.


  • Transnistria avertizeaza OSCE

Administratia de la Tiraspol a avertizat OSCE sa nu ia decizii privind reglementarea conflictului din Transnistria fara participarea reprezentantilor regiunii separatiste, relateaza Infotag, in pagina electronica.

Tiraspolul recunoaste ca presedintia asigurata de Kazahstan a permis obtinerea unor rezultate in privinta "conflictelor in spatiul postsovietic" si in special in ceea ce priveste Transnistria, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe transnistrean.

"In multe privinte, gratie eforturilor Presedintiei Kazahstanului in OSCE, am reusit sa ajungem la unele pozitii care ar putea crea pe viitor premise pentru reluarea activitatii oficiale a Reuniunii Permanente pentru probleme politice in cadrul procesului de negocieri in reglementarea transnistreana", afirma comunicatul citat.

Citeste si:
România a preluat Preşedinţia OSCE
România a preluat Preşedinţia...

Tiraspolul insista insa ca summitul OSCE de la Astana si continuarea eforturilor Transnistriei si Republicii Moldova poate numai sa dea "un impuls cautarii modelului optim de reglementare si de aprobare a acestuia de catre partile conflictului - RM si RMN, cu participarea mediatorilor si garantilor, prin intermediul semnarii unor acorduri internationale obligatorii juridice si politice garantate".

Cititi si: Vrea Rusia sa inceapa cu Transnistria o noua "perestroika"?

Noua "perestroika" a Rusiei: Pasul II - NATO

Rusia: Retragerea trupelor din Transnistria ar duce la reizbucnirea razboiului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.