Rusia afirma ca trupele sale de mentinere a pacii din Transnistria patruleaza in zona in baza unui mandat international, iar retragerea lor ar duce la reizbucnirea razboiului secesionist.

Declaratia in acest sens, apartinand Ministerului rus de Externe, vine la cateva zile dupa ce presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in care ii cere sa sustina retragerea trupelor ruse de mentinere a pacii de pe teritoriul moldovean, relateaza MEDIAFAX, citand Voice of Russia, in pagina electronica de luni.


"Desi au trecut 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova si desi Rusia s-a angajat sa isi retraga fortele armate de pe teritoriul tarii noastre, acestea se afla si in prezent in Republica Moldova, incalcand, astfel, normele de drept international si Constitutia" moldoveana, a declarat Ghimpu saptamana trecuta, intr-o intalnire cu jurnalistii.

In afara de faptul ca trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezinta "un pericol la adresa securitatii cetatenilor", ele submineaza eforturile comunitatii internationale de solutionare pe cale diplomatica a conflictului transnistrean, apreciaza presedintele moldovean.

"Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acordului statului gazda poate deveni o parghie de santaj in mainile Rusiei, care ar putea santaja Republica Moldova (afirmand ca), in cazul in care aceasta nu-i ofera acordul pentru prezenta militara rusa, Rusiei nu-i mai ramane de facut decat sa recunoasca (independenta) Transnistriei", a spus el.

Cititi si:Parlamentul Republicii Moldova "si-a aflat sorocul"

Noua "perestroika" a Rusiei: Pasul II - NATO

Vrea Rusia sa inceapa cu Transnistria o noua "perestroika"?

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.