Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri ca tara sa si NATO au avut de-a lungul istoriei relatii marcate de o profunda neincredere, dar ca este timpul unei noi etape in care acestea sa fie depasite.

"Relatiile dintre Rusia si NATO au fost intotdeauna dificile, poate aceasta este o mostenire, mai mult emotii, sentimente, perceptia oamenilor", a declarat Medvedev in fata specialistilor in politica externa pe care i-a primit la resedinta sa din Gorki, in apropiere de Moscova, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Avem cu totii un fel de planificare istorica. Fara indoiala, acesta apasa asupra relatiilor noastre, inclusiv cu NATO. La noi exista un sentiment ca NATO este un factor agresiv in relatia sa cu Rusia. Poate ca acestea sunt rationamente eronate din multe puncte de vedere", a declarat el.

In ceea ce priveste relatiile tarii sale cu Occidentul, Medvedev si-a exprimat regretul ca Rusia este vazuta adeseori ca "o tara in care nu va putea fi niciodata o democratie, care va ramane intotdeauna supusa principiilor autoritare si care nu se va dezvolta in acelasi ritm cu restul lumii".

Liderul de la Kremlin i-a primit la Gorki pe membrii Conferintei de la Munchen privind politicile de securitate, intre care Zbigniew Brzezinski, fost consilier al presedintelui american Jimmy Carter, fostul ministru polonez de Externe Adam Rotfeld si un fost sef adjunct al diplomatiei germane, Wolfgang Ischinger.

  • Schimbare de directie pentru Moscova

In 2007, predecesorul lui Medvedev, Vladimir Putin, a surprins participantii la Conferinta de la Munchen acuzand Statele Unite ca se comporta fara menajamente ca o putere "unipolara".

Medvedev a anuntat marti ca intentioneaza sa participe la 20 noiembrie la Lisabona la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, organizata imediat dupa summitul Aliantei Nord-Atlantice din 19 si 20 noiembrie, pentru a apara o strategie de securitate comuna a Europei, altadata divizata in doua blocuri.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"Sosirea dumneavoastra la summitul de la Lisabona ar putea fi punctul de plecare pentru un nou exemplu european de cooperare pentru a construi o noua structura de securitate", i-a spus Rotfeld presedintelui rus.

Brzezinski si-a exprimat, la randul sau, sustinerea fata de conceptul lui Medvedev privind o "indivizibilitate geopolitica a procesului de securitate in Europa". "Interconexiunea dintre Europa, Rusia si America este fundamentala", a subliniat el, referindu-se la ideea avansata pentru prima data de Medvedev in 2008.

Cititi si: Vrea Rusia sa inceapa cu Transnistria o noua "perestroika"?

Rusia: Rezolvarea conflictului Transnistrian depinde si de Romania

Rusia intinde o mana UE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.