Afirmatia presedintelui rus, Dmitri Medvedev, potrivit careia succesul negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean depinde de pozitia R. Moldova si Transnistriei, dar si a Romaniei si UE, este considerata "stranie" de un analist transnistrean.

In opinia lui Ilia Galinski, director al Institutului de Analiza Strategica si Prognoza din cadrul Universitatii din Transnistria, presedintele Rusiei "nu stie, pur si simplu, care este situatia". "Cum poate fi refuzat statutul de stat garant Ucrainei, mai ales in contextul intensificarii activitatii acesteia in cadrul procesului", a continuat el, citat de pagina online a Infotag.

De asemenea, el a atras atentia asupra faptului ca nici Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a fost mentionata "ca organizatie mediatoare". "Din afirmatiile lui Medvedev reiese ca rezultatul activitatii organizatiei in cadrul negocierilor moldoveano-transnistrene pare atat de nesemnificativ, incat aceasta poate fi ignorata", a spus Galinski, potrivit MEDIAFAX.


Politologul considera foarte stranii declaratiile liderului de la Kremlin, apreciind ca acestea supraevalueaza "aparitia Romaniei intre actorii internationali de care depinde succesul" solutionarii conflictului transnistrean. El argumenteaza, in continuare, ca "toti specialistii cunosc faptele participarii Romaniei in conflict, de partea Republicii Moldova", subliniind ca nu constituie un secret "cui va tine Romania partea in solutionarea problemei si ce va insemna acest lucru in contextul pastrarii statalitatii transnistrene".

"Aceasta, desigur, daca presedintele Medvedev nu a avut in vedere crearea unui nou stat prin unirea Romaniei cu Republica Moldova, fara Transnistria, si legitimarea Transnistriei ca stat independent, ca solutie a conflictului transnistrean", a apreciat Galinski.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

"Daca aceasta ciudatenie reprezinta pozitia oficiala a statului rus in solutionarea conflictului transnistrean, atunci aceasta este o dovada a faptului ca in Rusia incepe o noua «perestroika» in domeniul politicii externe si ca dorinta de a placea Occidentului si asa-numitele valori liberale, general-umane, sunt mai importante decat toate argumentele intereselor nationale rusesti", a conchis Galinski.

Cititi si: Presa rusa: Spionajul romanesc are interese in Transnistria

Refuza Romania sa recunoasca granita cu R.Moldova?

Basescu, "iritat" de scandalul din Rusia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.