Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, prin care cere ca Alianta Nord-Atlantica sa sustina retragerea trupelor armate ruse de pe teritoriul moldovean.

"Desi au trecut 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova si desi Rusia s-a angajat sa isi retraga fortele armate de pe teritoriul tarii noastre, acestea se afla si in prezent in Republica Moldova, incalcand, astfel, normele de drept international si Constitutia moldoveana", a declarat Ghimpu, intr-o intalnire cu jurnalistii, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.

In afara de faptul ca trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezinta "un pericol la adresa securitatii cetatenilor", ele submineaza eforturile comunitatii internationale de solutionare pe cale diplomatica a conflictului transnistrean, apreciaza presedintele moldovean.

"Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acordului statului gazda poate deveni o parghie de santaj in mainile Rusiei, care ar putea santaja Republica Moldova (afirmand ca), in cazul in care aceasta nu-i ofera acordul pentru prezenta militara rusa, Rusiei nu-i mai ramane de facut decat sa recunoasca (independenta) Transnistriei"
, a spus el.

"Imi exprim speranta ca (solicitarea) retragerii imediate a fortelor ruse va fi auzita si sustinuta. Solicit sustinerea dumneavoastra fata de statul nostru, care doreste sa traiasca pasnic pe teritoriul sau", se arata in finalul scrisorii adresate de Ghimpu lui Anders Fogh Rasmussen.

Cititi si: Ghimpu: Comunistii ar trebui loviti in cap cu ciocanul de pe sigla lor

Romania si R. Moldova semneaza "tratatul privind frontiera de stat"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.