Rezultate partiale la 95,4% din voturi numarate: PCRM - 40,5%, PLDM - 28,7%, PDM - 12,9%, PL - 9,3% - Comunistii conduc, insa un singur mandat poate face diferenta acestor alegeri!
Comunistii ramn pe primul loc dupa numararea a 95,4 la suta din voturi. Potrivit datelor publicate de Comisia Electorala Centrala la ora 11.10, PCRM a obtinut 40,5 la suta, PLDM 28,7 la suta, PD 12,9 la suta, iar PL 9,3 la suta. Astfel, PCRM a obtinut 44 de mandate, PLDM 31 de mandate, PDM 15 mandate, PL 11 mandate, in timp ce Alianta Moldova Noastra (AMN), aflata acum in coalitia de guvernare, a obtinut circa 2% din voturi, informeaza site-ului Alegeri.md. Potrivit Realitatea.net, la acestea se adauga mandatele obtinute de formatiunile politice la votul din strainatate, potrivit carora PLDM are 2 mandate si PL, un mandat. Balanta va fi inclinata de cel de-al patrulea mandat, care va fi primit fie de PDM, in acest caz putand fi desemnat si un presedinte, fie de PCRM, iar in acest caz va fi stabilit doar Guvernul si presedintele Parlamentului.

Rezultatele de pana acum nu au luat in calcul decat 60,8% dintre voturile exprimate de cetatenii din municipiul Chisinau si nu include nici rezultatele votului cetatenilor moldoveni la cele 75 de sectii de votare din strainatate. Datele partiale sunt in contradictie cu sondajele la iesirea de la urne prezentate de posturile de televiziune Publika TV si Prime TV. Prezenta la urne la alegerile parlamentare de duminica a fost de 59,1%, potrivit datelor CEC, transmite AGEPRES.

Potrivit Jurnal.md, ca in Moldova prezenta la vot a fost de 59,1%, iar in strainatate au votat 59.000 de cetateni moldoveni.

  • "Incredibilul a ajuns sa se realizeze in Republica Moldova"

Premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat, duminica, dupa publicarea sondajelor la iesirea de la urne, ca "incredibilul a ajuns sa se realizeze in Republica Moldova", relateaza Europa Libera, in pagina electronica, citata de MEDIAFAX.

El a multumit alegatorilor care s-au implicat in procesul electoral si au ales viitorul. "Asta a demonstrat ca suntem o societate matura. Urmeaza sa gestionam aceste rezultate", a adaugat Filat. Acesta le-a cerut membrilor guvernului ca luni dimineata, la ora 8, sa fie prezenti la Guvern, indemandu-i insa "sa lase fierbinteala electorala" la sediul partidelor.

Potrivit Realitatea, miza alegerilor legislative din 28 noiembrie este ca alegatorii sa dea solutia iesirii din impasul institutional cu care tara se confrunta de mai bine de un an si jumatate. Parlamentul trebuie sa aleaga presedintele cu 61 de voturi. In cazul in care nu se reuseste alegerea presedintelui dupa doua incercari, legislativul este dizolvat si sunt convocate noi alegeri parlamentare. Acesta este al treilea scrutin legislativ care are loc in R. Moldova in ultimul an si jumatate.

Citeste si:
Dezbateri aprinse in Parlamentul de la Chisinau
Dezbateri aprinse in...

  • Peste 900 de cetateni moldoveni din strainatate au votat pe coli A4, dupa epuizarea buletinelor

Peste 65.000 de cetateni moldoveni au votat in strainatate, dintre care 919 pe coli format A4, dupa ce patru sectii de votare, deschise la Moscova, Padova, Bologna si Paris au ramas fara buletine de vot inainte de incheierea scrutinului legislativ anticipat, relateaza MEDIAFAX, citand PRO TV Chisinau.

Pentru a putea vota, alegatorii au folosit coli format A4, pe care au scris numele candidatului pe care il sustin, iar biroul electoral a stampilat buletinul improvizat.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a afirmat ca buletinele improvizate vor fi depuse in urne separate si vor face obiectul unor procese-verbale speciale, urmand ca ulterior Curtea Constitutionala sa se pronunte asupra valabilitatii acestora.

Potrivit lui Ciocan, voturile de peste hotare reprezinta aproximativ patru mandate.

Citeste si:
PLDM a contestat la CC ridicarea imunitatii lui Filat
PLDM a contestat la CC...

Conform datelor preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala, pentru PLDM au votat 31.975 de alegatori din afara tarii, pentru PL 16.299, pentru PDM 5.693, iar pentru PCRM au votat 4.351 de persoane.

Cei mai multi cetateni ai Republicii Moldova care se afla in strainatate au votat in Italia (28.285 de cetateni) si in Romania (9.724).
In Rusia au votat 4.330 de alegatori, in timp ce in Spania, Statele Unite, Grecia si Franta numarul votantilor depaseste 2.000 de persoane.

  • Cum va fi desemnat presedintele?

Un singur mandat va decide daca presedintele Republicii Moldova poate fi desemnat de actuala alianta de la Putere.

Singura cale de desemnare a presedintelui, in cazul in care ultimul mandat ar reveni comunistilor, ar fi o alianta a acestora. Potrivit analistului politic Igor Botan, citat de Realitatea.net, este posibil ca Partidul Democrat, in anumite conditii, sa prefere sa faca alianta cu Partidul Comunistilor. "Nu este exlusa si o alianta dintre Partidul Liberal Democrat si o parte dintre Partidul Comunistilor. Eu cred ca probabilitatea alegerii presedintelui este foarte mare. Sunt absolut convins ca aceasta data nu va exista blocaj institutional", a declarat Botan.



Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.