In Republica Moldova s-a dat startul alegerilor parlamentare. Peste 2 milioane si jumatate de alegatori sunt asteptati la urne

  • [UPDATE] Alegeri in Republica Moldova: Prezenta la vot de 22,46 la suta la ora 12.30

Prezenta la vot la ora 12.30 la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova a fost de 22,46 la suta, mai redusa decat la scrutinul din 29 iulie 2009, cand la pranz se prezentasera la urne 28,4 la suta dintre alegatori, informeaza Info-Prim Neo, in pagina electronica.

Birourile de vot s-au deschis duminica, la ora 07.00 si vor fi deschise pana la ora 21.00.


Prezenta la vot in primele trei ore ale alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova a fost de 4,2%.

Cea mai mare prezenta este la Basarabeasca - 8,2%, raionul Rezina - 7,3, urmat de Cimislia si Donduseni - ceva mai mult de 6%. Prezenta cea mai slaba la urne s-a inregistrat in municipiul Chisinau - 2% si la Balti - 3,35%, relateaza Agerpres. Acesta este cel de-al treilea scrutin organizat in ultimul an si jumatate, care ar putea pune capat unei crize politice de durata.

Prezenta la vot este mult mai slaba in comparatie cu precedentele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Astfel, la 5 aprilie 2009, la ora 9,45 rata de participare a fost de 6,75%, iar la 29 iulie 2009 - 9,45%. Pentru ca scrutinul sa fie validat, prezenta la urne trebuie sa fie mai mare de o treime, din cei peste 2,65 milioane de alegatori.


Ce optiuni au alegatorii?


In cursa electorala sunt inscrise 20 de partide si 19 candidati independenti

Optiunile sunt impartite intre coalitia proeuropeana aflata la putere, formata din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra, si Partidul Comunistilor, care sustine legaturile cu Moscova, potrivit MEDIAFAX.

Actualul Parlament a fost dizolvat dupa ce coalitia de guvernamant, care a obtinut victoria la alegerile din iulie 2009, nu a reusit sa obtina cele 61 de voturi necesare pentru a desemna un sef al statului. Nici Partidul Comunistilor nu reusise, inainte alegerilor anticipate, sa isi impuna candidatul.
Dupa alegerile din aprilie 2009, revoltele de strada determinate de banuielile de frauda electorala au determinat convocarea alegerilor anticipate, in urma carora Partidul Comunistilor a fost inlaturat de la putere, dupa opt ani de guvernare.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Alianta pentru Integrare Europeana a incercat sa depaseasca impasul politic, convocand un referendum constitutional, in vederea aprobarii alegerii directe a presedintelui, insa scrutinul nu a putut fi validat din cauza prezentei insuficiente la vot.

Pentru alegerile parlamentare de astazi, participarea la vot necesara pentru validarea scrutinului este de o treime dintre alegatorii inscrisi pe liste
.

  • Unde se voteaza?

Au fost deschise 2.037 sectii de votare in 27 de tari, dintre care sapte in Romania. Pentru cetatenii din Transnistria vor fi deschise 21 de sectii de votare: trei in Chisinau si 18 in alte localitati, potrivit Realitatea.

Potrivit ultimelor informatii, militieni transnistrieni au organizat deja un miting impotriva romanizarii si ii impiedica locuitorii satului Corjova sa isi exercite dreptul la vot.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Citeste si: OSCE supravegheaza alegerile din R. Moldova


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.