Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, va lansa o campanie de "destalinizare" a tarii, reamintindu-le rusilor de crimele comise de fostul dictator sovietic Iosif Stalin, informeaza ziarul Vedemosti, citat de AFP.

Rolul lui Stalin in istoria Rusiei va face obiectul unei intrevederi care va avea loc in ianuarie intre Medvedev si membrii Consiliului consultativ pentru drepturile omului, transmite MEDIAFAX.

Potrivit Vedomosti, Consiliul a elaborat un proiect pentru un program federal menit sa omagieze milioanele de victime ale actelor de reprimare staliniste.

Proiectul include si declasificarea arhivelor secrete sovietice, cautarea resturilor persoanelor care au murit in lagare si montarea de noi monumente pentru comemorarea victimelor.

Consiliul consultativ pentru Drepturile Omului ii va recomanda presedintelui Medvedev sa ofere "o evaluare politica si juridica asupra crimelor totalitarismului", adauga Vedomosti.

"Nu va fi un proces al lui Stalin. Va fi o evaluare a regimului. Pentru mine este clar ca poporul sovietic a fost o victima", declara consilierul prezidential Mihail Fedotov.

In acest context, Parlamentul rus a votat vineri un text care admite ca masacrarea a mii de ofiteri polonezi in 1940, in padurea Katin, a fost ordonata de Stalin.

Timp de cateva decenii, Uniunea Sovietica a acuzat nazistii de comiterea acestor asasinate. Abia in 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea tarii sale in aceste masacre. [Duma rusa: Masacrul de la Katin, o "crima" ordonata de Stalin]

Regimul lui Stalin a fost marcat de acte de reprimare si de executii, milioane de persoane fiind trimise in lagare.

Dmitri Medvedev criticase in mai regimul "totalitarist" sovietic si crimele "impardonabile" comise de Stalin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.