China a solicitat inclusiv misiunii Romaniei la Oslo sa nu ia parte la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace, iar MAE analizeaza in continuare aceasta problema, nefiind inca luata o decizie.

"China a solicitat si misiunii noastre diplomatice sa nu participe. Pentru moment, analizam impreuna cu celelalte state membre UE chestiunea participarii la decernarea premiului Nobel pentru Pace si urmeaza sa fie luata o decizie in scurt timp in acest sens", a spus Doris Mircea, director general al Directiei de Comunicare a MAE.

Ea a explicat ca faptul ca nu s-a luat inca o decizie nu inseamna neparticiparea Romaniei. "Poate sa participe primul colaborator, nu ambasadorul. Asta nu inseamna ca Romania nu participa", a spus ea.

  • Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonia decernarii premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, programta la Oslo in 10 decembrie, ci va desemna o alta persoana, a declarat, recent, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar in acelasi timp intelegem de multi ani sensibilitatile prietenilor nostri chinezi. Nu am vrea sa intervenim in marea lor societate intr-un fel sau altul. Cred ca chestiunea decernarii premiului a fost un act de libertate in Europa din partea Fundatiei Nobel si nu contestam niciun fel de optiune cand este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului in aceasta lume. Nu vom fi acolo cu seful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi seful misiunii", spunea Baconschi.

  • Institutul Nobel i-a invitat la ceremonie, programata pentru data de 10 decembrie, pe toti ambasadorii aflati in functii in capitala Norvegiei. Diplomatii trebuiau sa confirme pana pe 15 noiembrie participarea la eveniment.

"Unii inca asteapta instructiuni",
a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, fara a dezvalui numele tarilor ezitante.


A reusit China sa boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace?

China, care il considera pe Liu Xiaobo drept "un infractor", a amenintat cu "consecinte" tarile care il vor sustine pe disidentul condamnat la 11 ani de detentie pentru subminarea puterii de stat.

6 tari au refuzat invitatia la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace

Ambasada chineza din Oslo le-a cerut celorlalte reprezentante diplomatice sa nu participe la ceremonie. Insa, in pofida apelului, majoritatea tarilor europene, intre care Franta, Marea Britanie si Germania, precum si Statele Unite au confirmat deja participarea.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

  • Fost profesor universitar, Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, a fost condamnat pentru ca a participat la elaborarea "Cartei 08", un text care cere democratizarea Chinei.

Dat fiind ca disidentul este in detentie, sotia sa este consemnata la domiciliu, iar despre fratii sai nu se stie daca pot parasi China, Comitetul Nobel risca, pentru prima data in 109 ani, sa nu poata inmana premiul laureatului sau reprezentantilor acestuia, la data traditionala de 10 decembrie.


Comitetul Nobel a respins luni o propunere a liderului istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, care s-a declarat dispus sa il reprezinte in mod simbolic pe disidentul chinez incarcerat Liu Xiaobo la ceremonia de inmanare a Premiului Nobel pentru Pace

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.