Politia britanica a fost criticata pentru modul in care a gestionat protestele impotriva cresterii taxelor universitare din Londra, in timpul carora zeci de persoane au fost arestate. Guvernul britanic intentioneaza sa creasca taxele universitare de la circa 3.000 de lire sterline/an la 6.000 sau chiar 9.000 lire sterline/an.
In loc sa lase protestatarii sa manifesteze in mod pasnic, fortele de ordine i-au incercuit langa Parlament si nu i-au lasat sa se miste timp de sase ore. Ultimii protestatari au fost lasati sa plece abia seara tarziu, scrie Sky News.

In urma protestelor din zona Westminster, 15 persoane au fost ranite si 32 au fost arestate. Aproape de Downing Street un politist a fost a atacat in timp ce autobuzele si refugiile pentru acestea erau vandalizate, ferestrele erau sparte, iar cladirile guvernului erau umplute de graffiti. Strada Whitehall era acoperita de sticla sparta, pancarte si plina de gunoi dupa ce protestatarii au plecat spre casele lor.


Politia si-a motivat modul in care a gestionat protestele, asemanat de Sky News cu modul in care sunt incercuite animalele (n.r. kettled), spunand ca a fost necesar dupa ce o parte dintre manifestanti au fost violenti cu fortele de ordine.

"Este o tactica valida. Ofiterii de politie au fost atacati si am fost nevoiti sa ne asiguram ca violentele nu se vor raspandi pe toate strazile din Londra", a declarat inspectorul sef al politiei londoneze, adaugand ca tactica a fost introdusa ca una de "ultim resort".

Cu toate acestea, o protestatara in varsta de 17 ani a declarat ca violentele sunt cauzate de modul in care actioneaza politia. "Daca pui foarte multe persoane nervoase intr-o singura zona, se va ajunge la asta (n.r. violente)", a declarat tanara.

"Este o profetie care se auto-indeplineste. Daca vor trata oamenii precum animalele, ei (n.r. protestatarii) vor actiona ca niste animale captive", a declarat un tanar de 18 ani care a participat la manifestatii.


(Click aici pentru Galeria Foto)

  • Triplarea taxelor universitare
De ce vrea Guvernul britanic sa majoreze taxele universitare? Motivatia Executivului a fost urmatoarea: Daca universitatile din Regatul Unit vor sa ramana de nivel mondial, acestea au nevoie de fonduri suplimentare si este mai mult decat normal ca persoanele care beneficiaza de o educatie aleasa sa contribuie intr-un fel sau altul la strangerea acestor fonduri.
Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Potrivit Sky News, modelul original de educatie gratuita este depasit deodata ce in prezent tot mai multe persoane urmeaza cursurile unei universitati. Astfel, daca in urma cu 50 de ani doar 6% din populatia din Anglia facea o facultate, in prezent, 45% dintre britanici urmaza si cursuri universitare.

Acesta este principalul motiv pentru care Guvernul britanic considera ca nu toti platitorii de taxe trebuie sa suporte costul tinerii in facultate a catorva persoane, ci doar acele persoane care beneficiaza de o educatie inalta. Astfel, taxele universitare vor fi crescute de la circa 1.000 - 3.000 de lire pe ani, la 6.000 sau chiar pana la 9.000 de lire pe an, in cazuri exceptionale.

Inainte de alegeri, liberal-democratii se angajasera sa renunte la taxele de scolarizare. Insa ei isi vor dezamagi alegatorii daca nu isi vor tine aceasta promisiune si vor face ca universitatile din Marea Britanie sa ajunga sa fie printre cele mai scumpe din lume.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Cititi si: Marea Britanie, in fata bugetului de austeritate

Taxele de scolarizare in Marea Britanie s-ar putea tripla in 2012

[VIDEO]: Studentii londonezi manifesteaza impotriva triplarii taxelor universitare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.