Autoritatile nord-coreene i-au prezentat in noiembrie unui cercetator american, aflat in vizita, o noua centrala nucleara construita rapid si in secret pentru activitati de imbogatire a uraniului.

Cercetatorul, Siegfried S. Hecker, profesor la Stanford University si fost director la Los Alamos National Laboratory, a declarat, intr-un interviu, ca a fost "uluit" de complexitatea noii centrale, unde a vazut "sute si sute" de centrifuge recent instalate intr-un fost centru de fabricare de combustibil si care erau operate dintr-o "sala de control ultramoderna", potrivit acestuia.

Nord-coreenii sustin ca 2.000 de centrifuge au fost deja instalate si sunt functionale, a precizat cercetatorul american, potrivit MEDIAFAX.

  • Centrala nucleara nu exista in aprilie 2009, cand ultimii inspectori americani si internationali au fost obligati sa paraseasca tara, afirma oficialii americani.

Viteza cu care a fost construita sugereaza puternic faptul ca aceasta tara saracita si izolata, care si-a testat primul dispozitiv nuclear in 2006, beneficiaza de ajutor extern si ca ea a incalcat sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

O delegatie de experti americani, printre care si Hecker, anuntase anterior ca imagini prin satelit atesta construirea unui reactor cu apa usoara la centrala de la Yongbyon. Activitatile de constructie erau vizibile pe locul unde se afla turnul de racire al reactorului nuclear al centralei, care producea plutoniu pentru arsenalul nuclear al tarii si care a fost demolat in 2008, in cadrul unui acord incheiat cu comunitatea internationala.

  • Administratia americana intentioneaza sa foloseasca noile informatii pentru a arata ca Phenianul incalca sanctiunile ONU si continua sa realizeze progrese semnificative in directia dezvoltarii programului sau nuclear.

Oficiali americani au fost trimisi in China, Japonia, Rusia si Coreea de Sud, tari care participa la negocierile multilaterale privind dosarul nuclear nord-coreean. Administratia Obama spera de asemenea sa convinga China, cea mai importanta sursa de sprijin politic si economic al Phenianului, sa exercite presiuni sporite asupra Guvernului lui Kim Jong-il, care trece printr-o perioada de tranzitie pentru succesiunea la putere.
Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.