Statele UE si-au dat acordul pentru eliminarea vizelor cetatenilor albanezi si bosniaci la calatoriile in cele 25 de state membre Schengen, incepand de la jumatatea lunii decembrie, dar cu posibilitatea suspendarii acestei masuri in caz de probleme, informeaza AFP.

Decizia a fost luata in unanimitate in cursul reuniunii ministrilor de Interne din cadrul UE reuniti la Bruxelles, a declarat secretarul de stat belgian responsabil de Imigratie, Melchior Wathelet.

Masura va intra in vigoare in decembrie, exclusiv pentru detinatorii de pasapoarte biometrice, precizeaza oficialul citat.

"Este o zi istorica pentru Albania si Bosnia", a declarat comisarul UE pentru Securitate, Cecilia Malmstrom.

Acordul a fost conditionat de posibilitatea "suspendarii rapide" a acestei masuri in cazul problemelor, precizeaza surse diplomatice. Aceasta dispozitie a fost introdusa la cererea Germaniei, Frantei si Olandei pentru a se evita problemele intampinate cu Serbia si Macedonia.

In momentul in care UE a eliminat vizele pentru Serbia si Macedonia in decembrie 2009, mai multe state UE - Germania, Belgia, Suedia si Olanda - s-au confruntat cu numeroase solicitari de azil din partea sarbilor si macedonenilor, in special romi. Posibilitatea reintroducerii vizelor in cazul unor probleme nu era prevazuta pana acum.

Cecilia Malmstrom a admis ca exista preocupari provocate de afluxul de solicitari de azil, cerand Bosniei si Albaniei sa ia masuri pentru a se evita acest fenomen.

Guvernele statelor europene au cerut Comisiei Europene sa se asigure ca vor fi continuate reformele in tarile care beneficiaza de eliminarea vizelor.

"Accesul la Spatiul Schengen depinde de progresele realizate in aplicarea reformelor majore in domenii precum consolidarea statului de drept, combaterea infractionalitatii, coruptiei si imigratiei clandestine si consolidarea capacitatilor administrative in materie de control al frontierelor si securizare a documentelor", se arata in declaratia comuna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.