Medicii din statele est-europene ar putea pleca masiv in Occident din cauza scaderii veniturilor, ca urmare a masurilor de austeritate. Tendinta coincide cu intentia statelor dezvoltate de atragere a muncitorilor calificati, comenteaza Reuters.

  • Mii de medici se gandesc sa lucreze in strainatate

Un exemplu este si cel al medicului cel Petr Klimak, care ameninta ca va demisiona si se va alatura exodului spre Europa Occidentala, dupa ani in care a lucrat ore suplimentare cu un salariu foarte mic. Chiar daca sistemele medicale din statele est-europene s-au imbunatatit dupa caderea comunismului in 1989, conditiile de lucru si nivelul salarizarii nu se compara cu cele din Germania si Marea Britanie.

In contextul in care noul Guvern de centru-dreapta din Cehia continua masurile de austeritate in sistemul medical, Klimak si alti medici cred ca nu au nicio sansa sa aiba venituri mai mari. Astfel, mai mult de o cincime dintre medicii cehi vor pleca pana la sfarsitul anului, daca salariile nu vor creste. Sute de medici cehi au plecat deja in Marea Britanie si Germania, unde pot avea salarii de 4.000 de euro ca debutanti, citeaza MEDIAFAX.

Guvernul Petr Necas intentioneaza sa reduca fondurile acordate sectorului de stat cu zece la suta, plan care a condus la demonstratii masive
.

In Letonia, seful asociatiei nationale a medicilor a dezvaluit ca zeci de medici parasesc tara in fiecare luna, iar in Estonia, peste 100 de medici s-au mutat in Suedia, Finlanda, Marea Britanie si Germania.

  • Situatia medicilor in Romania

In Romania
, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25 la suta, noteaza Reuters. "Incepand din 2007, aproximativ 3.000 de medici si 8.000 de asistenti au plecat in alte tari din cauza salariilor mici si conditiilor de lucru", afirma Marius Petcu, liderul sindicatului Sanitas.

"Daca aceasta tendinta continua, este posibil ca pana la sfarsitul anului Romania sa intre in imposibilitatea de a acorda servicii medicale publice"
, precizeaza Petcu. Luna trecuta, Institutul medical din Germania a elaborat un studiu care arata ca spitalele germane au nevoie de 5.500 de medici, iar numarul posturilor disponibile ar putea ajunge la 37.000 pana in 2019.
Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Situatia este similara si in alte state central si est-europene membre ale UE, iar tendinta coincide cu dorinta statelor dezvoltate de a atrage forta de lucru calificata. Analistii cred ca nu exista riscul prabusirii sistemelor medicale pe termen scurt, insa partidele de guvernamant din statele respective ar putea fi afectate din cauza exodului medicilor si inchiderii spitalelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.