Operatiunea de salvare a minerilor blocati de 69 de zile in mina San Jose din Chile s-ar putea incheia "la sfasitul zilei", a declarat miercuri dupa-amiaza ministrul Minelor, in timp ce peste jumatate dintre mineri au fost deja scosi la suprafata.

Un prim miner, Florencio Avalos, a fost scos la suprafata teafar, miercuri, in jurul orei 0.10 (6.10, ora Romaniei), dupa 68 de zile petrecute in mina San Jose din Chile, alaturi de 32 de colegi, un calvar subteran fara precedent. [Minerii din Chile: Imagini din infern!]

Florencio Avalos si-a strans in brate copilul de sapte ani, Byron, imediat dupa ce a iesit din nacela, apoi pe sotia sa Monica, pe presedintele chilian, Sebastian Pinera, precum si mai multe persoane prezente la iesirea din put.

Sosirea sa a fost precedata de sunetul unei sirene si activarea unui girofar, potrivit unei conventii menite sa puna in alerta dispozitivul medical de la suprafata, transmite MEDIAFAX.

Ulterior, Avalos a fost transportat imediat la un spital de campanie instalat la mina, unde urma sa fie supus unei prime serii de examinari medicale.


Contramaistrul in varsta de 31 de ani a fost scos din mina intr-o ascensiune fara probleme, de mai putin de 15 minute, cu o nacela metalica de 53 de centimetri diametru, printr-un put cu adancimea de 622 de metri. El a luat locul unui membru al echipelor de salvare, care a ramas in subteran pentru a pregati restul ascensiunilor.

Avalos a fost urmat de Mario Sepulveda, un electrician de 39 de ani, scos la suprafata in jurul orei 1.10 (7.10, ora Romaniei), care a strigat de bucurie, ridicand pumnul.

Sepulveda, cu un zambet imens, si-a strans imediat in brate sotia, Katty Valdivia, apoi a declansat hohote de ras scotand dintr-un sac pietre aduse din mina, pe care a inceput sa le distribuie salvatorilor, presedintelui Sebastian Pinera si ministrului Minelor.

"Viva Chile, la naiba!", a strigat Sepulveda, echipat cu o casca si ochelari speciali, dupa doua luni petrecute in penumbra.

  • Jumatate dintre mineri, salvati

"Speram sa terminam acest proces cu succes spre sfarsitul zilei", a anuntat ministrul Laurence Golborne, in cadrul unei conferinte de presa la mina San Jose, de unde primii mineri au fost scosi la suprafata in dimineata zilei de miercuri, informeaza MEDIAFAX.
Citeste si:
Un miner din Tanzania a devenit milionar peste noapte. Ce rarități...
Un miner din Tanzania a...

"Am avansat foarte rapid, mai rapid decat era prevazut initial", a adaugat el, previziunile anterioare privind durata operatiunii fiind intre 36 si 48 de ore.
Potrivit lui Rene Aguilar, responsabil de operatiunea de salvare, inginerii au reusit sa reduca ciclul de aducere la suprafata a unui miner de la o ora la 45-50 de minute.

La ora 14.20 (20.20 ora Romaniei), 17 dintre cei 33 de mineri fusesera scosi la suprafata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.