O revolta a izbucnit in mina din Chile, unde sunt blocati 33 de mineri din luna august. Cinci dintre acestia au incercat sa iasa singuri la suprafata.

Inainte de operatiunea de scoatere a minerilor au izbucnit incidente intre acestia, fapt ce a ridicat semne de intrebare cu privire la unitatea grupului, aflat la o adancime de 700 de metri, potrivit MEDIAFAX.

Mai exact, se pare ca minerii au stabilit "un pact de pastrare a tacerii", pentru a nu se afla la suprafata de divergentele pe care le au. Cei 33 de mineri sunt blocati la o adancime de 700 de metri din data de 5 august, dupa prabusirea unei galerii a minei de aur si arama din San Jose.

Exista informatii despre altercatii si depresii puternice in randul minerilor,in special in cele 17 zile pana la contactul cu echipele de salvare. Potrivit presei, se pare ca cinci mineri care nu au legaturi cu restul colegilor s-au separat de grup si chiar au incercat sa ajunga singuri la suprafata.

  • Risc de alunecari de teren si stres, in timpul ridicarii la suprafata a minerilor blocati in Chile

Ascensiunea pe o distanta de 622 de metri catre suprafata va reprezenta faza cea mai delicata a operatiunilor de salvare a minerilor din mina San Jose, existand riscul unor alunecari de teren sau accese de stres, intr-o nacela foarte ingusta ridicata de-a lungul putului de salvare, relateaza AFP. "Intotodeauna exista riscuri de transportare in plan vertical a unor persoane. Ele tin de transportul de persoane in general, de caderea de roci sau de detasarea vreunei parti a nacele, dar vom avea mijloacele sa-i deblocam", a declarat inginerul Andres Sougarret.

Testele reale de "deplasare" cu o nacela goala au fost incununate cu succes, a dat asigurari ministrul Minelor.
Trasa cu macaraua, "Phenix", numele dat nacelei metalice, lunga de patru metri si cu o greutate de 450 de kilograme, va parcurge cei 622 de metri in aproximativ 15 minute, cu o viteza ceva mai mica decat un ascensor "vechi", citeaza MEDIAFAX.

Incluzand timpul de pregatire pentru fiecare calatorie, autoritatile apreciaza ca va fi nevoie de aproximativ o ora pentru fiecare miner.

  • Stresul, una dintre preocuparile salvatorilor

Echipa medicala i-a supus pe cei 33 de mineri la exercitii "simuland stresul psihologic" cu care s-ar putea confrunta in timpul ascensiunii. Fiecare miner va purta un "bio-ham", ca al unui cosmonaut, prevazut cu electrozi care vor monitoriza in permanenta frecventa cardiaca, respiratorie, ventilarea, consumul de oxigen si temperatura.
Citeste si:
Salvarea e în aer. Primele elicoptere Black Hawk ajung în România
Salvarea e în aer. Primele...

In timpul testelor, "reactia cardiaca si respiratorie a minerilor a fost perfecta, lucru care sugereaza ca nu ar trebui sa existe vreo problema previzibila in timpul ascensiunii", a declarat Jean Romagnoli, medicul sportiv al echipei de monitorizare.
Nimeni nu este insa la adapost de un eventual atac de panica.

Operatiunea de salvare a minerilor
este programata sa inceapa miercuri si va putea fi incheiata in aproximativ doua zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.