Cancelarul german Angela Merkel isi incepe, marti, cea de a doua vizita in Romania de cand este sef al guvernului de la Berlin, prima prezenta in tara noastra fiind prilejuita de summitul NATO din aprilie 2008.

Romania conteaza pe sprijin german in ceea ce priveste colaborarea in cadrul Uniunii Europene si doreste sa incheie cu Germania un parteneriat strategic, care sa fie initiat inca de anul viitor prin organizarea unei conferinte comune, a declarat premierul Emil Boc, potrivit MEDIAFAX.

"Din punct de vedere politic, multumim pentru sprijinul Germaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana si contam in continuare pe colaborarea romana-germana in cadrul actual al UE",
a spus premierul Boc, la inceputul discutiei cu cancelarul german Angela Merkel.

El a aratat ca Romania doreste sa incheie cu Germania un parteneriat strategic de colaborare, in conditiile in care statul german este primul partener comercial al tarii si al treilea investitor strain.

Premierul a vorbit si despre comunitatea germana din Transilvania, Banat si Bucovina, aratand ca aceasta a reprezentat permanent un reper pentru romani.

Cancelarul german si-a inceput discursul vorbind despre criza economica si aratand ca problemele financiare au afectat toate statele. Merkel a sustinut ca are cunostinta despre "eforturile uriase" ale autoritatilor romane pentru depasirea efectelor crizei si a aratat ca Germania doreste sa aiba relatii pozitive cu Romania atat in plan economic, cat si politic.

Ea s-a aflat la Bucuresti, pentru prima data, la summitul NATO din aprilie 2008, ocazie cu care a avut convorbiri bilaterale cu Traian Basescu.

Anterior lui Merkel, cancelarul Gerhard Schroeder a facut doua vizite oficiale in Romania in septembrie 1999 si august 2004, transmite MEDIAFAX.

Vizita lui Merkel la Bucuresti are loc in contextul in care Romania si Germania marcheaza, in 2010, 130 de ani de relatii diplomatice. Relatiile diplomatice bilaterale au fost stabilite la 20 februarie 1880, dupa recunoasterea formala, la Congresul de la Berlin, a independentei de stat a Romaniei.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

  • Controverse

Desi personal Angela Merkel nu a facut nicio referire critica directa la adresa Romaniei, alti oficiali germani de rang inalt au adoptat de-a lungul timpului diverse atitudini.

De altfel, in pofida agendei bilaterale bogate, in relatia dintre cele doua tari au existat momente marcate de critici ale unor oficiali germani sau ale presei germane referitoare la Romania. Si exista subiecte asupra carora se poate spune ca se mentin divergente.

De exemplu, fostul comisar european Guenther Verheugen spunea intr-un interviu acordat cotidianului Der Spiegel in februarie 2010 ca “nimic nu a lovit mai tare reputatia europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.