Guvernul de la Paris apreciaza ca Franta se confrunta cu "un risc de comitere a unui atentat important" si mentine un nivel ridicat de vigilenta, a declarat, miercuri, comandantul general al politiei nationale, Frederic Pechenard.

"Nu am venit sa-i nelinistesc pe oameni, dar avem dovezi serioase bazate pe informatii credibile care indica faptul ca exista un risc de atentat important", a spus Pechenard, la postul Europe 1.

In aceste conditii, trebuie extinse masurile de securitate, a adaugat el, reamintind ca planul de securitate Vigipirate se afla de mai multe zile la al doilea nivel de alerta, inaintea celui maxim, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.


Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, evocase luni riscul unui atentat "iminent" al organizatiei al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI) in Franta, mentionand existenta unei amenintari "reale".

AQMI a revendicat marti seara rapirea, la 16 septembrie, a cinci francezi, a unui togolez si a unui malgas la Arlit, in nordul Nigerului. "Anuntand ca revendicam aceasta operatiune, informam Guvernul francez ca mujahedinii vor transmite ulterior cererile legitime", a declarat purtatorul de cuvant al AQMI, intr-un mesaj audio difuzat marti seara de postul de televiziune al-Jazeera din Qatar.

El a avertizat in acelasi timp Parisul sa nu faca "nicio alta prostie", intr-o aluzie la o eventuala operatiune militara, in conditiile in care armata franceza este implicata intr-o ampla actiune de cercetare in Niger.

Organizatia terorista "vizeaza in special Franta, chiar daca nu sunt ei cei care vor veni sa plaseze o bomba in Franta", a apreciat Pechenard. Surse franceze afirmasera luni ca avertismentul privind riscul de comitere a unui atentat in Franta are la baza informatii transmise de Algeria, de unde sunt originari principalii lideri ai AQMI.

Comandantul politiei franceze a declarat ca nu se pune problema trecerii la nivelul maxim de alerta, care presupune"iminenta unui atentat" si "masuri extrem de drastice", cum ar fi inchiderea garilor, a metroului si a aeroporturilor. "Trebuie sa ne pastram ratiunea si in stadiul actual atitudinea pe care o avem pare a fi cea corecta", a spus el.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

Cititi si: Amenintarea terorista, arma politica pentru Guvernul francez?

Sarkozy, "nazistul" modern al Europei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.