Guvernul de la Paris, care a avertizat in ultimele zile asupra riscului crescut de comitere a unor atentate in Franta, este acuzat de presa si opozitie ca ar folosi amenintarea terorista in scopuri politice.

Principal rival de dreapta al presedintelui Nicolas Sarkozy, fostul premier Dominique de Villepin a criticat ferm "politica de comunicare stangace si uneori chiar cinica" a guvernului in legatura cu amenintarea terorista, transmite MEDIAFAX, citad AFP.

"In materie de securitate, in materie de comunicare a acestor subiecte, trebuie sa stii sa fii prudent si trebuie sa stii sa vorbesti indreptatit si rar", a spus el.

  • "Strategie de tensiune"

De Villepin a acuzat guvernul ca aplica o "strategie de tensiune". "Important este sa fie luate masuri, sa se actioneze (...). Crearea panicii nu foloseste la nimic", a adaugat fostul premier francez.

Dupa mai multe avertisemente lansate saptamana trecuta de oficiali francezi, autoritatile de la Paris au anuntat si luni existenta unui risc ridicat de comitere a unor atacuri pe teritoriul tarii, pe baza unor informatii provenite din Algeria, in legatura cu amenintari formulate de gruparea al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI).

Avertismentele au fost reluate dupa ce sapte persoane, printre care se afla cinci francezi, au fost rapite joi in Niger.

  • Acuzatiile presei franceze

Si o parte a presei regionale acuza guvernul ca ar folosi avertismentele pentru a evita alte subiecte sensibile, cum este cel al reformei pensiilor. "Nu cumva, din intamplare, (ministrul de Interne) Brice Hortefeux (...) este pe punctul de a-i inspaimanta pe francezi, pentru a-i deturna de la marotele lor sociale?", se intreaba République du Centre.

"Alerta serviciilor de securitate este fondata; publicitatea care o inconjoara atrage atentia. Pentru unii, ministrul de Interne orchestreaza frica pentru a justifica masurile de securitate extinse", afirma, la randul sau, Est Républicain.

La randul sau, opozitia socialista si-a exprimat regretul pentru lipsa de transparenta pe aceasta tema. "Ni se spune: amenintarea exista, dar nu se stie cine, cum, care", a declarat deputatul socialist Jean-Christophe Cambadélis.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Cititi si: [VIDEO] Alerta la Paris: Amenintare cu bomba la Turnul Eiffel!

Sarkozy, "nazistul" modern al Europei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.