In Europa de Est, folosirea drogurilor injectabile alimenteaza cea mai rapida crestere a unei epidemii de SIDA. Pana de curand, Romania a fost crutata de acest flagel, in mare parte datorita ONG-urilor care distribuie seringi sterile. Insa, pe masura ce criza s-a agravat, iar bugetele pentru sanatate "au intrat la apa" si investitiile straine au incetinit, activistii se tem ca programele lor "de ace curate" vor fi inchise, scrie TIME Magazine intr-un reportaj cutremurator despre cum este viata in "casa" unui dependent de droguri.
Reporterul TIME Magazine a ales poate ca cea mai buna zona pentru acest reportaj, si anume, cartierul Ferentari din Bucuresti, “o mahala de romi” in care imaginea unei persoane care-si injecteaza heroina in vena in plina strada este ceva perfect normal. In aceasta lume a fost adus de Costin Militaru, unul dintre cei care le distribuie dependentilor de droguri “ace curate”, deoarece lucreaza pentru ONG-ul Integration, una dintre acele organizatii care militeaza pentru drepturile dependentilor.

Lucrand pentru Integration, Militaru a ajuns sa cunoasca si copii de 9 ani care sunt dependenti de droguri. “Familia lui nu avea bani de mancare si cum copilului ii era foame si nu se oprea din plans, l-au hranit cu heroina. Daca este high nu mai ai nevoie de mancare”, explica acesta.

Pe mai departe, reporterul TIME Magazine, relateaza povestea lui Marian, un dependent de droguri in varsta de 41 de ani, care locuieste intr-o casa in Ferentari cu alte sapte persoane. Acesta a facut cunostinta cu drogurile la 28 de ani dupa o betie crunta, cand un prieten i-a injectat heroina pentru a-i alina durerea. De la acea injectie i se trage dependenta, in prezent acesta administrandu-si pana la 4 doze pe zi. Din cele sapte persoane cu care-si imparte casa, doua dintre ele sunt copii sai, si ar fi fost 3 (deci 8 persoane in casa), daca unul dintre ei n-ar fi murit din cauza unei supradoze la 18 ani. [[Time Magazine: Romania, la debutul unei epidemii de HIV/SIDA]

Printre ceilalti locatari ai casei se afla si o prostituata, dependenta si ea. In momentele in care este sub influenta drogurilor, aceasta are tendinta sa-si smulga parul din cap, motiv pentru care, acum, are crestetul capului chel. Circa 30% dintre prostituate recunosc ca se injecteaza cu heroina, ceea ce le face extreme de vulnerabila la bolile cu transmisie sexuala.

Viata de dependent

  • Pentru a intensifica efectul drogurilor, dependentii amesteca frecvent heroina cu alte droguri neconventionale sau cu substanta ilegala mephedrona.
  • Noii dependenti de droguri tind sa-si faca injectiile “minune” in venele din brate si picioare. In timp insa, injectiile repetate duc la colapsul venelor si ii forteaza pe dependenti sa-si injecteze drogurile in orice alta vena functionala din cap pana-n picioare, inclusiv cele din zona genitala.
  • Fiecare injectie toceste acul, astfel ca, dupa mai multe incercari nereusite un dependent are nevoie de o alta seringa. Aici reporterul il da exemplu pe Marian, care acum are nevoie de 10 ace ca sa gaseasca o vena functionala. Un lucru si mai grav este faptul ca disperarea ii impinge pe unii dependenti sa foloseasca seringile pe care le gasesc pe strada, iar daca acul este tocit, acestia il vor ascuti chiar si pe asfalt pentru a-l putea folosi.
  • In vremurile economice bune, Asociatia Romana Anti-Sida le impartea dependentilor pana la 350 de seringi pe saptamana, insa aparitia crizei economice a micsorat ratia acestora la doar 10 seringi/dependent. Acest lucru duce la impartirea acelor, iar asta se intampla chiar daca unii dintre ei sunt bolanvi de SIDA sau de Hepatita C. Unul din 10 dependenti de droguri intravenoase a recunoscut ca la ultima injectare a impartit seringa cu o alta persoana.
Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.