Sindicatele franceze spera sa mobilizeze, marti, peste doua milioane de persoane, in strada, impotriva reformei pensiilor, o miza cruciala pentru Nicolas Sarkozy, aflat la cel mai scazut scor in sondaje, dar care cauta sa se redreseze, in vederea alegerilor prezidentiale din 2012.

Reforma, care este considerata de Sarkozy drept "prioritate absoluta", prevede ca varsta minima de pensionare sa creasca de la 60 la 62 de ani, pana in 2018, scrie MEDIAFAX.

Aceasta zi de actiune sindicala, cea de a treia de la inceputul anului si pana in prezent, coincide cu inceputul dezbaterilor in cadrul Adunarii Nationale, unde stanga intentioneaza sa lupte impotriva textului, pe care Guvernul ar vrea sa il vada adoptat, inca din octombrie.

Sindicatele vor un succes "cel putin" comparabil cu cel al actiunii precedente, la 24 iunie, cand, potrivit politiei, la manifestatii au participat 800.000 de protestatari, iar, potrivit sindicatelor, doua milioane.

Un succes al actiunii de la 7 septembrie este "singura sansa" de a influenta destinul reformei, a declarat Francois Chereque, secretarul general al CFDT, cel de al doilea cel mai important sindicat francez.

In Eductaie, Transporturi, Justitie, Administratie, Industrie si banci, s-au lansat apeluri la greva.

Transporturile feroviare, urbane si aeriene vor fi puternic perturbate. Spre exemplu, din cinci trenuri de mare viteza (TGV) vor circula doar doua, iar pe rutele catre Paris va circula un singur metrou, din doua sau trei.

Doi consilieri ai sefului statului au declarat ca acesta este inflexibil "pe fond", cu privire la pensionarea la 62 de ani, dar ca sunt posibile "negocieri" asupra anumitor puncte ale reformei.

Confruntat cu o cresetere a numarului de pensionari, Guvernul considera ca a-i obliga pe francezi sa munceasca mai mult timp, dupa modelul vecinilor sai europeni, este cea mai buna optiune pentru asigurarea nevoilor de finantare, estimate la 70 de miliarde de euro, pana la sfasitul lui 2030.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Dezbaterea asupra acestei reforme intervine in cel mai dificil moment pentru Sarkozy. Cota acestuia de popularitate a atins, recent, cel mai scazut nivel din iunie 2007 si pana in prezent. Ministrul insarcinat cu cea mai importanta reforma a acestuia si-a pierdut intreaga credibilitate in ochii sindicatelor, iar tabara presedintelui pare ca se afla in dificultate, in contextul unei remanieri prevazuta in aceasta toamna, dar si al alegerilor prezidentiale, in 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.