Cei 3.050 de membri ai partidului Likud, la putere in Israel, au fost chemati ieri la vot in cadrul unui scrutin intern crucial, ce ar putea conduce la destituirea premierului israelian Ariel Sharon de la conducerea formatiunii politice. Viitorul politic al lui Sharon atarna de un fir de par, potrivit sondajelor fiind favorit rivalul acestuia, Benjamin Netanyahu. Dar avansul lui Netanyahu nu este insa considerabil, asa ca lupta va fi stransa.

Votul Comitetului Central al blocului Likud a inceput ieri, la ora locala 07.00 (07.00, ora Romaniei), si s-a incheiat aseara, la ora 22.00 (22.00, ora Romaniei). Rezultatul este asteptat astazi, iar in functie de acesta analistii prevad mai multe scenarii. Si aceasta deoarece scrutinul este vazut drept un fel de referendum privind conducerea lui Sharon in urma deciziei sale de a retrage trupele israeliene si colonistii din Gaza.

Multe voci il acuza pe premierul israelian ca a cedat in fata violentei palestiniene, in timp ce Netanyahu s-a pronuntat clar impotriva acestei retrageri, subliniind ca operatiunea va transforma regiunea "intr-o baza terorista islamica". Iar brusca escaladare a violentelor israeliano-palestiniene din Fasia Gaza, din ultimele zile, a cantarit si ea, probabil, in procesul de votare. Prin urmare, alegerile pentru stabilirea unei date pentru o eventuala confruntare Sharon-Netanyahu au avut loc intr-un context extrem de tensionat.

Mai mult, duminica seara, Ariel Sharon a fost victima unui sabotaj, fiind nevoit sa paraseasca sala in care se desfasura reuniunea Comitetului Central al Likud, fara a-si pronunta discursul. Boicotul a fost organizat de o persoana care nu se afla in sala respectiva si care a provocat un scurtcircuit. Un mesaj telefonic, primit de la un fost colonist din Gush Katif, a revendicat incidentul in numele evacuatilor din colonie.

"Numerosi locuitori din Gush Katif isi asuma responsabilitatea pentru deconectarea microfonului in timpul discursului lui Sharon. Sharon ne-a evacuat din casele noastre si noi l-am decuplat de la microfon si de la guvernare", a precizat comunicatul.
Dar mesajul a venit cu ceva intarziere, timp in care sustinatorii lui Ariel Sharon si membrii opozitiei s-au acuzat reciproc pentru acest incident, ceea ce a sporit tensiunile si spectaculozitatea "meciului".
Castigarea votului Comitetului Central al Likud de catre Benjamin Netanyahu, fost premier si ministru de Finante, are si o componenta temporala.

Viitoarele legislative din Israel sunt programate in primavara anului viitor, iar Netanyahu vrea ca alegerile interne pentru desemnarea candidatului Likud sa aiba loc in noiembrie 2005, pentru a profita de avansul sau in sondaje fata de Sharon si de situatia "fierbinte" din Gaza. O infrangere a lui Ariel Sharon in acest "meci" este echivalenta cu o destituire a sa - estimeaza analistii. Iar scenariul cel mai probabil este ca, in acest caz, Sharon va provoca o sciziune a partidului, un "big-bang" pe scena politica din Israel, creand un nou partid de centru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.