Ucraina a anuntat oficial incetarea lucrarilor la canalul Bistroe, proiectul ucigas care ameninta Delta Dunarii. Decizia ucrainenilor vine in contextul uriasei presiuni internationale exercitate asupra Kievului si initiate de partea romana. Inceput in mai 2004, Bistroe a fost contestat de intreaga comunitate internationala (UNESCO, Ramsar, Conventia de la Berna, Secretariatul de Stat al SUA, Cancelaria Germaniei), care a criticat dur Ucraina pentru impactul devastator al canalului asupra Deltei si pentru nenumaratele incalcari de legislatie comise in timpul lucrarilor.

Punctul culminant l-a reprezentat luna septembrie 2004, cand balizele de semnalizare ale ucrainenilor au fost ancorate in malul romanesc, starnind un conflict diplomatic intre Bucuresti si Kiev.

CONTESTAT

Proiectul ucrainenilor a incalcat 11 conventii internationale pe probleme de mediu si alte trei tratate legate de chestiuni de navigatie. Kievul si-a aratat intentia de a construi canalul la sfarsitul anului 2003, pretextand prin costurile "prea mari" pe care navele ucrainene trebuiau sa le plateasca Romaniei pentru utilizarea Canalului Sulina. In septembrie 2004 insa, autoritatile de la Kiev prezentau un document oficial la o reuniune UNESCO de la Paris, in care recunosteau adevaratele motive ale lucrarilor: interesele economice, militare si geo-politice ale Ucrainei la gurile de varsare ale Dunarii. Partea romana s-a miscat foarte bine la contestarea lui Bistroe.

Fostul guvernator al Deltei Virgil Munteanu si echipa Ministerului de Externe, condusa de secretarii de stat Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu, au activat toate mecanismele care au realizat o presiune uriasa asupra Kievului, in urma careia Ucraina a decis abandonarea proiectului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.