Republica Moldova ar putea fi transformata intr-un avanpost militar al Moscovei, conform unui plan de reglementare a crizei transnistrene discutat de Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) la propunerea Moscovei, informeaza Eurasia Daily Monitor.

Un pachet de documente cu acces restrictionat, realizat de Moscova si remis OSCE la Viena, contine un Acord privind Reducerea Fortelor si Armamentelor si un proiect de Masuri pentru Cladirea Increderii si Securitatii. Analistul Vladimir Socor precizeaza ca in acest set de documente intregul teritoriu al Republicii Moldova este definit ca "zona de aplicatii" a planului de reglementare a conflictului transnistrean.

Trupele ruse raman

Planul militar propus de Moscova prevede ca trupele rusesti sa ramana in Republica Moldova pe termen nedefinit. De asemenea, se preconizeaza reducerea fortelor militare transnistrene, la paritate cu cele ale Republicii Moldova; crearea unui mecanism de inspectare si control dominat de Rusia pentru portiunea din dreapta Nistrului, Transnistria ramanand imuna in fata unor inspectii. OSCE nu are nici un fel de mijloace militare pentru a verifica implementarea acestui plan, in vreme ce ramane dependenta de veto-ul rusesc.

Analistul Vladimir Socor sustine ca documentele aflate pe masa de lucru a OSCE trateaza Guvernul legal de la Chisinau la fel ca pe autoritatile separatiste de la Tiraspol, ceea ce indica recunoasterea regimului separatist Smirnov.

Nimeni nu-i poate inspecta pe rusi

Fortele militare ruse din regiune sunt exceptate de la orice fel de reducere sau inspectare: "Nici unul din statele care detin forte stationate temporar in zona de aplicatii nu se vor supune acestui acord". Pe de alta parte, desi fortele militare subordonate regimului de la Tiraspol sunt in marea lor majoritate rusesti, ele sunt tratate in documentele amintite mai sus ca fiind forte independente.

Astfel, desi documentele prezentate de Moscova sustin ca intentioneaza sa "demilitarizeze Moldova", practic, planul propus nu afecteaza fortele ruse stationate pe Nistru. Vladimir Socor apreciaza ca acest model este in conformitate cu planul rusesc de federalizare si demilitarizare a Moldovei, plan prin care se intelege demilitarizarea fortelor moldovene si pastrarea militarilor rusi in calitate de "forte de mentinere a pacii".

Planul de reglementare militara propus de Moscova nu face nici un fel de referire la angajamentele de la Istanbul din 1999 - prin care Rusia se obliga sa-si retraga fortele militare din Transnistria. Prin acceptarea noului plan OSCE nu ar face altceva decat sa degreveze Rusia de angajamentele din 1999.

Secesiunea transnistreana

Terminologia folosita in planul avansat de Rusia sugereaza eventualitatea secesiunii Tiraspolului si tratamentul egal al celor doua "parti"- Chisinaul si Tiraspolul.

Planul rusesc specifica faptul ca "teritoriul unei Parti este definit ca fiind teritoriul aflat sub controlul sau" - o forma de legitimare a separatismului transnistrean. Pentru prima data intr-un document international se face o incercare de a acredita notiunea de "teritoriu transnistrean" si de a-i recunoaste controlul. Desi este recunoscut "teritoriul moldovean din 1990" mai exista o prevedere prin care trebuie "luate in considerare toate schimbarile efectuate pe baza acordurilor internationale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.