In spatele acestei fantome s-ar putea afla compania Gazprom, controlata de stat * Putin da, astfel, lovitura de gratie posibilului sau rival, Hodorkovski, aflat in puscarie

Lovitura de teatru in lumea de afaceri si cea politica din Rusia: infirmand toate asteptarile, licitatia la care a fost scoasa in vanzare principala unitate de productie (Yuganskneftegas) a gigantului petrolier rus Yukos a fost castigata nu de compania Gazprom, controlata de stat, care detine monopolul asupra gazelor naturale ale tarii, ci de o firma de care nimeni nu a auzit pana acum - Baikal Finans Group. E un mister cum o asemenea firma, care declara ca isi are sediul in orasul Tver (la 250 km nord-vest de Moscova), la o adresa unde se gaseste un magazin de desfacere a celularelor (?!), si-a permis sa transfere in contul Fondului Proprietatilor Federale (echivalentul fostelor noastre FPS-uri) o prima transa, in valoare de 1,7 miliarde dolari, din suma totala de 9,35 miliarde, pe care s-a angajat sa o plateasca in urma castigarii licitatiei. Multi analisti economici considera ca e vorba de un paravan in spatele caruia se ascunde atotputernicul Gazprom, care a participat si el la licitatie, dar numai formal.

La un moment dat, reprezentantul Gazprom s-a retras din sala, "pentru a da un telefon", iar cand s-a intors, oferta Baikal era deja adjudecata! De ce a procedat Gazprom in acest fel? Pentru ca un tribunal american din Texas, la care au apelat reprezentantii Yukos, a emis o hotarare prin care licitatia era blocata. Oficialitatile rusesti au replicat, imediat, ca instanta americana nu poate avea jurisdictie asupra unei probleme interne a Rusiei, dar, probabil, pentru a evita, momentan, un scandal international, Gazprom s-a prefacut a se retrage discret din cursa. In plus, ca urmare a hotararii amintitului tribunal din Texas, un sindicat bancar international (din care face parte si Deutsche Bank) a anuntat ca nu va mai credita Gazprom cu suma necesara pentru achizitionarea patrimoniului Yukos, scos in vanzare. De unde va face rost de restul pana la 9,35 miliarde dolari obscurul grup Baikal? Daca, in decurs de 14 zile, nu va face acest lucru, atunci licitatia se anuleaza, celalalt participant - adica Gazprom - avand dreptul de preemptiune. Or, in ragazul de doua saptamani, Gazprom ar putea obtine - din alte surse de finantare decat sindicatul pomenit mai sus - suma necesara pentru a deveni proprietarul Yukos.

"Oferta grupului Baikal a fost doar o perdea de fum si o tactica pentru tragerea de timp", declara James Fenkner, analistul unei cunoscute firme internationale de brokeraj. Noile evolutii par a pecetlui definitiv soarta Yukos si a fostului sau patron, Hodorkovski, aflat acum la inchisoare, sub acuzatia de frauda, delapidare si evaziune fiscala. Presa internationala a vorbit pe larg de ambitiile politice ale lui Hodorkovski, care l-ar fi iritat profund pe Vladimir Putin, de unde si represiunile declansate impotriva acestuia. Fostul patron al Yukos si-a fondat vastul sau imperiu economic in imprejurarile tulburi de dupa prabusirea URSS, cand, alaturi de alti oligarhi, a putut achizitiona la preturi de nimic importante companii de stat.

El nu a putut insa achita impozitele pe care le datora si care, potrivit oficialitatilor rusesti, se ridica la 27 miliarde dolari, ceea ce a dus la scoaterea in vanzare a principalei unitati de productie a Yukos, capabila sa arunce pe piata un milion de barili pe zi. Yukos mai dispune si de alte doua unitati mai mici, cu o productie totala de 700 barili pe zi, ele urmand a fi, de asemenea, puse in vanzare. In cazul cand Yukos va reveni in intregime Gazprom, aceasta din urma companie ar detine, practic, monopolul productiei de gaze si titei rusesti. Procesul privatizarii - cu inerentele sale neregularitati - va fi rasturnat si se va reveni la situatia de dinainte, cand statul era stapanul absolut al resurselor de gaze si petrol. Iar pozitia lui Putin se va intari, deoarece o buna parte din Europa se aprovizioneaza cu gaze provenite din Rusia. In Germania, de pilda, nu mai putin de 40 la suta din necesarul de gaze e acoperit prin importurile din Federatia Rusa, ceea ce, cum scrie SUddeutsche Zeitung, obliga oficialitatile germane sa se poarte "cat se poate de amabil" cu Putin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.