Cea de-a 60-a aniversare a Organizatiei Natiunilor Unite se va desfasura miercuri, joi si vineri intr-un cadru tensionat si dezbinat. Toate tarile sint de acord ca ONU este „depasita“, dar au solutii diferite de redresare.

Reforma ONU este departe de a ajunge la final.

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a lansat un proiect ambitios, intitulat "Obiectivele de dezvoltare ale mileniului", ce va fi dezbatut intre 14 si 16 septembrie a.c. Acesta isi propune, in 18 puncte, sa amelioreze situatia nivelului de trai si a calitatii vietii. Primele trei puncte vizeaza reducerea la jumatate a saraciei, a lipsei de alimente si accesul la educatia primara a copiilor din toate zonele subdezvoltate.

ONU isi mai propune sa reduca mortalitatea infantila si mortalitatea la nastere, precum si inlesnirea accesului la medicamente la un pret acceptabil pentru toata lumea. Alte masuri doresc instituirea unui comert echitabil, previzibil si nediscriminatoriu si revizuirea datoriei tarilor sarace, facilitarea accesului la rezervele de apa potabila, lupta impotriva SIDA si imbunatatirea conditiior de viata a cel putin 100 de milioane de oameni, pina in anul 2020.

Reforma fara forma

Un punct esential al reformei ONU il constituie modificarea componentei Consiliului de Securitate. In prezent, doar China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite sint membre permanente al consiliului. Restul celor 10 membri au un mandat de doi ani, prin rotatie. Miza unui post in acest consiliu este uriasa, pentru ca aici se fac recomandarile pentru impunerea unor sanctiuni internationale sau in eventualitatea unei interventii armate in scopul protejarii pacii. Lista conflictelor deschise in lume si sferele de influenta, pe care fiecare dintre cei cinci membri permanenti le au, blocheaza orice largire a acestui consiliu.

Patru mari puteri si-au exprimat dorinta de intra in consiliu: Japonia, Germania, Brazilia si India. Toate cele patru state au declarat ca "actuala componenta a Consiliului de Securitate al ONU nu reflecta realitatea secolului 21, ci a ramas la nivelul anului 1945" (Radio France Internationale). Cererea Japoniei a picat la vot, iar celelalte trei state nu au mai multe sanse. China nu este de acord cu prezenta Japoniei, Statele Unite nu agreeaza prezenta Germaniei, care ar aduce Uniunii Europene o pozitie mult prea influenta in consiliu. Statele Unite au respins, de altfel, agenda "Obiectivele de dezvoltare ale mileniului", prin care ONU incearca sa combata saracia.

Romania sprijina UE la ONU

Mihnea Motoc, ambasadorul roman la ONU, ne-a declarat: "Romania sustine Uniunea Europeana. Facem parte dintr-un grup de negocieri cu tarile UE, in care Romania are un statut egal cu toate celelalte tari membre ale UE. Am fost informati si consultati constant si inca sintem. Pozitia UE reflecta si interesele noastre".

In opinia sa, pentru partea romana sint considerate prioritare toate cele sapte teme propuse de UE. Totusi, combaterea terorismului si neproliferarea sint mai importante pentru Romania. "Daca vorbim si de alte prioritati, intre acele sapte prioritati, as zice ca mai sint transformarea Comisiei pentru Drepturile Omului in Consiliul intarit pentru Drepturile Omului si infiintarea unei comisii ONU pentru constructia pacii", ne-a declarat ambasadorul Motoc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.