Politia din Liban a operat primele arestari in cadrul anchetei internationale, deschisa in legatura cu asasinarea, la 14 februarie 2005, a fostului premier libanez, Rafic Hariri. Potrivit unor surse oficiale, un mandat de arestare a fost emis pe numele sefului Garzii prezidentiale libaneze, generalul Mustafa Hamdan, in timp ce trei ofiteri de securitate pro-sirieni au fost arestati in cadrul anchetei desfasurate de o comisie ONU.

Surse oficiale libaneze au dezvaluit identitatea celor arestati, acestia fiind Jamil al-Sayyed, fost sef al Comandamentului General al Securitatii, fostul sef al serviciului de informatii al armatei, Raymond Azar, si Ali Hajj, fostul sef al politiei. Ei au fost retinuti ieri dimineata, in timpul unor raiduri efectuate de politie la resedintele lor, si au fost interogati de comisia ONU, condusa de magistratul german Detlev Mehlis, fara a fi formulate oficial acuzatii impotriva lor.

Cei trei barbati au fost acuzati de unii politicieni libanezi ca au fost implicati in asasinarea, la 14 februarie, a fostului premier Rafic Hariri si a altor 20 de persoane. Toti trei au demisionat la inceputul acestui an, in urma unor ample manifestatii de protest, organizate pe strazile capitalei libaneze, Beirut. Aliatii lui Hariri i-au acuzat de neglijenta pe cei trei fosti ofiteri, precum si de implicare in tentativa de musamalizare a crimei.

Sursele citate au precizat ca in acelasi caz au fost arestate si alte persoane, fara insa a oferi detalii. Un alt mandat de arestare a fost emis pe numele fostului ministru si deputat pro-sirian Nasser Qandil. Politia a efectuat un raid la resedinta acestuia, insa nu l-a gasit acasa, familia lui afirmand ca este plecat la Damasc. De asemenea, oficiali din cadrul serviciilor de securitate au afirmat ca Adnan Addoum, fostul ministru al justitiei, a fost somat sa se prezinte in fata comisiei de ancheta.

Seful Garzii prezidentiale, anchetat

Seful Garzii prezidentiale libaneze, pro-sirianul Mustafa Hamdan, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare, s-a prezentat de bunavoie ieri, la sediul Comisiei internationale de ancheta. "Generalul Hamdan s-a prezentat de bunavoie la sediul Comisiei de ancheta", in regiunea Monteverdi (nord-estul Beirutului), dupa emiterea - de catre justitia libaneza - a unui mandat de arestare pe numele sau, a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate libaneze.

Generalul Hamdan a fost numit la conducerea Garzii prezidentiale de catre actualul presedinte Emile Lahoud, imediat dupa alegerile din 1998. El este singurul oficial pro-sirian din cadrul serviciilor de securitate libaneze care si-a pastrat postul dupa alegerile parlamentare din luna iunie, in urma carora s-a format o majoritate anti-siriana. Procurorul german Detlev Mehlis a sugerat luna trecuta ca Mustafa Hamdan ar fi avut un rol in musamalizarea asasinatului si, desi a fost interogat in calitate de suspect in luna iunie, generalul a refuzat sa demisioneze din functie.

Discutii cu premierul si ministrul de justitie

La scurt timp dupa efectuarea arestarilor, Mehlis a discutat cu premierul Fouad Siniora si cu ministrul de justitie Charles Rizk. Un purtator de cuvant al ONU din Beirut a refuzat sa faca vreun comentariu referitor la arestari sau discutii. Comisia ONU care investigheaza moartea fostului premier libanez este pe cale sa incheie ancheta, iar procurorul Detlev Mehlis urmeaza sa prezinte un raport in fata Consiliului de Securitate in saptamanile care urmeaza.

Comisia Mehlis nu are puterea de a efectua arestari sau de a formula acuzatii oficiale asupra suspectilor, insa a semnat cu autoritatile libaneze un memorandum care stipuleaza ca aceasta poate cere justitiei libaneze sa emita mandate de arestare pe numele persoanelor implicate in asasinarea lui Hariri.

Damascul respinge toate acuzatiile

Asasinarea lui Rafic Hariri, una dintre cele mai populare personalitati politice din Liban, a fost urmata de ample demonstratii anti-siriene pe strazile Beirutului, numeroase voci acuzand Siria de implicare. Autoritatile de la Damasc au negat insa ca ar avea vreo legatura, insa au cedat presiunilor internationale si au retras cei aproximativ 14.000 de militari sirieni de pe teritoriul libanez, in luna aprilie. Bashar al-Assad, presedintele Siriei, a declarat ca Damascul va coopera cu anchetatorii, dupa ce Mehlis a criticat Siria ca nu ofera sprijin comisiei.

"Siria este pregatita sa continue cooperarea cu comisia de ancheta internationala, pentru a se afla adevarul in cazul asasinarii lui Rafic Hariri", a afirmat un oficial din Ministerul sirian de Externe. Acesta considera ca Siria a primit un mesaj care contine intrebari formulate de catre comandantul comisiei de ancheta Detlev Mehlis cetatenilor sirieni, in calitatea lor de martori, iar ministrul de externe, Farouk al-Sharen, a raspuns acestui mesaj.

Mehlis nu a primit scrisoarea la timp "din cauza activitatilor si calatoriilor sale", a continuat el, si de aceea raportul adresat Consiliului de Securitate al ONU "nu mentioneaza" raspunsul Siriei. El s-a aratat "uimit de afirmatiile facute de anchetatori, care nu au luat in considerare toate aceste informatii".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.