Liderul rus vaneaza un al treilea mandat prezidential, desi Constitutia permite doar doua

Sustinatori din intreaga Rusie ai actualei administratii de la Kremlin au declansat o campanie concertata pentru modificarea Constitutiei, astfel incat aceasta sa-i permita actualului presedinte Vladimir Putin sa candideze pentru un al treilea mandat, releva "Daily Telegraph". Potrivit publicatiei britanice, initiativa nu poate decat sa starneasca noi ingrijorari in Occident, unde Putin este acuzat ca ingradeste in mod sistematic libertatile democratice. Chiar daca in trecut afirma foarte categoric ca nu isi doreste un nou mandat, in ultima vreme, presedintele rus si-a mai nuantat declaratiile. "Poate mi-as dori asta. Insa Constitutia tarii nu o permite", a declarat el de curand.

Oficialii de la Kremlin au prins rapid aluzia, intocmind patru propuneri legislative pentru a modifica acel articol al Constitutiei care impiedica cel de-al treilea mandat. Cea mai recenta initiativa a venit din partea lui Leonid Markelov, presedintele micii republici semiautonome Mari El. Faptul ca guvernatorii regionali sunt astazi alesi de Putin, si nu prin vot popular, ar putea sau nu sa influenteze pozitia lui Markelov, comenteaza cotidianul britanic.
Desi Kremlinul insista in continuare ca Putin nu are ambitia de a obtine un al treilea mandat in 2008, analistii independenti spun ca aliatii presedintelui planuiesc de mult timp mentinerea lui la putere.

"A devenit tinta unor presiuni foarte puternice si manifeste din partea sustinatorilor sai, iar concluzia mea este ca eforturile lor au fost incununate de succes - Putin a decis sa mai ramana la putere", opineaza Andrei Piontkovski, directorul Centrului de Studii Strategice din Moscova.

Tara noua pentru acelasi presedinte

Principalul factor care l-ar putea descuraja pe Putin sa modifice Constitutia este teama fata de o foarte probabila reactie negativa din partea Occidentului. Strategia poate fi usor comparata cu cea folosita de presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, considerat de Washington drept "ultimul dictator din Europa".

In ciuda nostalgiei sale fata de comunism, Lukasenko a rezistat lung timp oricaror tentative concrete de reunificare a Belarusului cu Rusia. Insa el ar putea fi convins sa se razgandeasca, pentru a evita perspectiva unei revolutii similare celor din Ucraina, Kargazstan si Georgia. In acest context, Putin ar putea deveni presedintele unei federatii Rusia-Belarus, avand cel putin un aer de legitimitate.
"Unificarea va fi insotita de o crestere a sentimentelor nationale in Rusia, deoarece ideea are o mare popularitate", arata Dimitri Oreskin, directorul grupului de analiza Merkator.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.