Conservatorii germani se tem de o posibila dominatie turca asupra Europei, in cazul in care aceasta tara majoritar musulmana va adera la blocul european, scrie Reuters. Ministrul conservator de Interne al landului Bavaria, Guenther Beckstein, considera ca "Turcia ar deveni a doua tara ca importanta in UE si in cativa ani ar putea ajunge una dintre natiunile dominante, mai mult ca Franta, Italia sau Austria, Olanda, Portugalia si Grecia laolalta", a declarat Beckstein.

Uniunea Crestin-Democrata, principalul partid de opozitie, cotat in sondaje drept favorit la alegerile anticipate din septembrie, nu a facut un secret din faptul ca se opune categoric aderarii Turciei. UCD a avansat, in repetate randuri, ideea unui parteneriat privilegiat Turcia - UE. Beckstein, ca tinteste la postul de ministru de Interne al Germaniei in cazul unei victorii a conservatorilor, sustine ca o eventuala dominatie a Turciei este inacceptabila.

Potrivit statisticilor, in Germania traiesc 3,2 milioane de musulmani, dintre care doua milioane sunt de origine turca, fiind una dintre cele mai mari comunitati turce din statele UE.

Si Frata se opune aderarii Turciei la UE. Premierul Dominique de Villepin a lansat recent aceeasi idee a unui parteneriat strategic intre Ankara si Bruxelles. Deloc de neglijat este vocea Papei Benedict al XVI-lea, care a nemultumit autoritatile de la Ankara cand a declarat anul trecut, inainte sa fie ales drept succesor al lui Ioan Paul al II-lea, ca Turcia musulmana ar trebui sa se asocieze cu natiuni islamice si a subliniat incompatibilitatea Turcia - Europa.

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, se pronunta in schimb pentru respectarea calendarului, care prevede lansarea negocierilor cu Turcia la 3 octombrie.

Cert este ca eforturile Ankarei de aderare la UE vor fi mult ingreunate de o eventuala victorie a conservatoarei Angela Merkel, Turcia pierzand in acest caz sprijinul considerabil al cancelarului Gerhard Schroeder. Pozitia crestin-democratilor este cu atat mai ferma ca urmare a respingerii, de catre francezi si olandezi, a Constitutiei europene, lucru care demonstreaza, in opinia lor, ca electoratul european nu este pregatit pentru o extindere de proportii a Uniunii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.