Acord pentru o noua Constitutie irakiana

Siitii si kurzii din Irak au ajuns ieri la un acord in privinta proiectului de constitutie irakiana, urmand sa negocieze acest acord si cu reprezentantii sunnitilor, informeaza agentiile internationale de presa.

Negocierile dintre siiti si kurzi au durat peste trei ore in cursul diminetii de ieri la resedinta liderului kurd Massoud Barzani. Proiectul de constitutie asupra caruia s-a cazut de acord ieri defineste Irakul ca fiind condus de un regim "republican, parlamentar, democratic si federal", insa nu descrie in detaliu ce se intelege prin termenul de "federal", informeaza Reuters. Lipsa acestor precizari pare sa fie un compromis oferit comunitatii sunnite.

Constitutia pe ultimii metri

Politicienii irakieni, inclusiv suniti, insarcinati cu elaborarea noii Constitutii definitive irakiene, au inceput luni negocierile "ultimei sanse", depunand eforturi sustinute pentru finalizarea proiectului Legii fundamentale si evitarea unei noi amanari de prezentare a documentului in fata Parlamentului, informeaza Rompres.

Inainte de deschiderea discutiilor, un purtator de cuvant al guvernului irakian a declarat insa ca, daca partile nu reusesc sa se puna de acord pana luni seara, Parlamentul de la Bagdad risca sa amane din nou data limita de prezentare a proiectului de Constitutie, pentru a evita dizolvarea legislativului, ales in urma alegerilor democrate din iarna acestui an.

Textul viitoarei Constitutii irakiene trebuia prezentat parlamentului la 15 august, insa evenimentul a fost amanat in ultimul moment, din cauza neintelegerilor privind federalismul, repartizarea resurselor naturale, rolul Islamului in viitorul stat irakian.

La presiunile exercitate de americani, kurzii au propus renuntarea la autodeterminare, daca siitii decid acelasi lucru in ceea ce priveste rolul determinant al Islamului in domeniul justitiei.

Un negociator sunit a afirmat ca factiunea pe care o reprezinta a "fost lasata de-o parte" in cadrul negocierilor si a reafirmat opozitia comunitatii sale fata de problema federalizarii tarii. Intr-un interviu acordat canalului de televiziune CNN, un oficial irakian a apreciat ca pentru a nu bloca intregul proces, "unul sau a doua articole" din Constitutie vor fi finalizate ulterior.

In acest context agentiile de presa mentionate semnaleaza continuarea violentelor in Irak, care au provocat moartea a 17 persoane doar in ultimele atacuri, de luni dimineata, in Irak. Majoritatea victimelor sunt membri ai fortelor de ordine irakiene, inclusiv seful serviciului de lupta impotriva terorismului din Kirkuk si sotia acestuia.

Intransigenta kurda

Kurzii nu vor ceda in legatura cu obiectivul lor ca Irakul sa fie un stat federal si nu vor mai face concesii in negocierile cu privire la viitoarea Constitutie, a declarat un reprezentant al guvernului regional kurd irakian intr-un articol publicat luni in cotidianul american The Wall Street Journal, in contextul in care termenul-limita pentru prezentarea proiectului noii legi fundamentale in fata parlamentului expira la miezul noptii.

"Federalismul este minimul absolut pe care il va accepta poporul din Kurdistanul irakian", subliniaza in articol Qubad Talabani, reprezentantul guvernului din Kurdistan in SUA si fiul presedintelui irakian Jalal Talabani.

Unul dintre principalele obstacole in calea unui acord privind proiectul Constitutiei este faptul ca minoritatea sunnita este ostila federalizarii Irakului, argumentand ca acest lucru ar duce la destramarea tarii. In acelasi timp, o parte dintre siiti se opun federalismului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.