Noua strategie prevede interventia armatei pe teritoriul SUA in cazul unor atacuri teroriste

Pentagonul a propus sa-si extinda rolul in protejarea teritoriului SUA, releva un plan dat publicitatii prin intermediul site-ului de internet al Ministerului american al Apararii, citat de Washington Post. Documentul de 40 de pagini, intitulat "Strategie pentru apararea teritoriului si sprijinirea civililor", publicat pe internet la inceputul acestei luni, a devenit extrem de actual, in urma valului de atentate din Marea Britanie si Egipt.

Revizuirea strategiei militare americane, care are loc la fiecare patru ani, la cererea Congresului, va determina marimea viitoarelor efective ale fortelor armate si modul de folosire a sutelor de miliarde de dolari care vor fi investiti in noi tipuri de arme.

"Aparare activa" la "atacuri multiple si simultane"

Proiectul Pentagonului prevede ca militarii sa poata interveni pe teritoriul SUA in cazul in care fortele de ordine civile si Garda nationala sunt depasite de situatie. Strategia propusa de Pentagon reprezinta o schimbare majora fata de cea de dinainte de atentatele de la 11 septembrie, fiind o strategie care prevede "o aparare activa pe multiple straturi" si nu una de reactie. Fortele militare americane trebuie sa se pregateasca de acum sa faca fata unor "atacuri multiple si simultane" impotriva teritoriului american, implicand un mare numar de victime.

Noua strategie, care presupune pregatirea fortelor pentru o campanie militara conventionala, simultan cu alocarea de resurse suplimentare pentru apararea teritoriului american si pentru combaterea terorismului, a fost elaborata dupa ce oficialii de la Pentagon si-au exprimat indoiala cu privire la eficienta actualei strategii, care presupune capacitatea fortelor SUA de a lupta in doua razboaie simultan, releva "New York Times". Temerile conform carora desfasurarea de trupe si armament in Irak si Afganistan a limitat capacitatea Pentagonului de a face fata altor potentiale conflicte armate au fost subliniate de generalul Richard B. Myers, comandantul Statului Major Interarme, intr-o evaluare cu caracter secret a riscurilor, trimisa Congresului in primavara.

Forte mai agile

Actuala revizuire este prima in care Pentagonul pune serios la indoiala strategia bazata pe implicarea in doua razboaie simultane, care presupune tot mai multe investitii in arme ultra-sofisticate, in principal avioane de lupta. Al doilea mod de abordare, care pune accentul pe un conflict militar si pe contraterorism, presupune antrenarea unor forte mai agile, un numar mai scazut de trupe, insa mai multe unitati pentru operatiuni speciale, si o serie de alte resurse, cum ar fi specialisti in informatii, limbi straine si comunicatii.

De altfel, noua strategie a Pentagonului propune o cooperare intre serviciile de informatii militare si fortele de ordine civile pentru identificarea si urmarirea de prezumtivi teroristi, ceea ce ar fi de natura sa provoace nemultumirea militantilor pentru libertatile individuale.

Militarii fac scenarii

Armata americana a pus la punct, pentru prima oara, o serie de scenarii de interventie militara chiar pe teritoriul Statelor Unite, in cazul unor atentate deosebit de grave, releva "Washington Post", in editia sa de ieri. Pana in prezent, Pentagonul considerase ca nu ar fi rolul armatei sa intervina in astfel de cazuri, lasand responsabilitatea pe seama politiei si a serviciilor de securitate. Dar acum, Pentagonul a pus la punct 15 scenarii care ar justifica interventia armatei, dintre care unele prevad mai multe atentate simultane in puncte diferite ale tarii sau chiar atentate cu arme biologice ori nucleare. In anumite cazuri, armata poate trimite pana la 3.000 de soldati in fiecare locatie afectata, in principal in scopul de a ajuta politia si serviciile de urgenta (pompieri, medici etc.), care ar fi depasite in cazul unei catastrofe de amploare. In cazuri de acest gen, planurile iau in considerare si varianta ca armata sa preia controlul operatiunilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.