Pentagonul a inregistrat ieri cele mai grele pierderi suferite intr-un atac al insurgentilor irakieni, 14 soldati americani fiind ucisi de explozia unei bombe in apropierea unui vehicul de asalt la sud de Haditha, oras situat la 200 de kilometri nord-vest de Bagdad, unde fortele americane actioneaza pentru a impiedica infiltrarea combatantilor rebeli straini pe teritoriul irakian.

Cu numai doua zile in urma, tot la Haditha, sase puscasi marini au fost ucisi intr-o confruntare cu un grup de rebeli sunniti, iar un al saptelea si-a pierdut viata intr-un atentat sinucigas la Hit, oras situat in apropiere. Localnicii spun ca, dupa primul atac, in piata publica din Haditha si-au facut aparitia barbati mascati care au revendicat uciderea militarilor americani, pentru ca "nu au vrut sa se predea", in numele gruparii rebele sunnite Ansar al Sunnah.

Numarul soldatilor SUA ucisi in Irak de la inceputul razboiului, in martie 2003, a ajuns la 1820. Rapit marti seara in Basra, ziaristul american Steven Vincent a fost gasit, ieri, asasinat, cu trei gloante in piept. Translatoarea irakiana care il insotea a scapat cu viata, desi in trupul ei au fost gasite patru gloante. Actiunea in sine si cruzimea ei sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat contextul in care a fost ucis cunoscutul jurnalist - care scria din cel mai mare oras din sudul Irakului pentru publicatii americane prestigioase ca "The New York Times", "Wall Street Journal" sau "Christian Science Monitor" - sugereaza ca asasinatul este primul dupa invazia din 2003 care vizeaza un ziarist occidental din cauza profesiei sale. Rebelii au mai ucis reporteri din vest, dar au fost motivati mai degraba de provenienta lor decat de faptul ca exercitau profesia de jurnalist.

In cazul de fata, insa, evenimentul are loc la numai cateva zile dupa ce Steven Vincent a publicat in "The New York Times" un articol foarte critic despre faptul ca gruparile fundamentaliste siite preiau controlul asupra orasului si fac legea prin violenta, fara ca trupele britanice din Basra sa poata impiedica acest lucru.

68 de atacuri pe zi

Se remarca de altfel o intetire a violentelor pe masura ce avanseaza procesul politic din Irak. Numai de la 1 aprilie au fost ucisi peste 2700 de irakieni, intre care 1400 de civili. In iulie si-au pierdut viata 656 de irakieni, cifra depasita doar in luna mai, cand s-au inregistrat 967 de morti. Tot in iulie, Pentagonul a pierdut 50 de militari, iar trupele americane si cele ale coalitiei au fost atacate, in medie, de 68 de ori pe zi, fata de 47 de atacuri pe zi in aceeasi perioada a anului trecut.

Rebelii si-au sporit actiunile cu ocazia predarii suveranitatii sau la instalarea noului guvern, iar acum incearca sa submineze redactarea noii Constitutii, pentru care termenul la care legislativul ar trebui sa o aprobe este de 15 august, urmand ca in decembrie sa aiba loc noi alegeri. Liderii militari americani au renuntat de ceva vreme sa mai vorbeasca de "ultimele zvacniri" ale insurgentei. Comandantul suprem american, generalul George Casey, indica recent in schimb ca fortele coalitiei vor incepe sa se retraga anul viitor daca procesul politic se afla pe calea cea buna, fara a mai spune insa ceva de infrangerea rebelilor, pomenita pana acum aproape de fiecare data cand s-a pus problema retragerii. Mai mult, ministrul britanic de externe, Jack Straw, afirma intr-un interviu publicat de "Financial Times" ca prezenta militarilor britanici si americani in Irak alimenteaza insurgenta, constituind "parte a problemei".

Polonia, unul din principalii aliati ai SUA, si-a exprimat dezamagirea pentru evolutia din aceasta tara prin vocea premierului Marek Belka, acesta fiind de parere ca eforturile de reconstructie "au esuat total".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.