Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, la RFI, ca repatrierea romilor poate fi o solutie de moment, dar pe fond, problema nu se rezolva, reactia oficialului venind in ziua cand Franta trimite la Bucuresti 79 de romi, care au acceptat sa revina acasa, contra unor sume.

"Evident, poate fi o solutie de moment pentru o comunitate, in momentul in care considera ca este intr-un anumit fel agresata. In schimb, pe fond, problema nu se rezolva. Pe fond, abordarea nu este cea corecta si lucrul acesta a fost spus nu numai de autoritatile romane, ci si de Comisia Europeana si nu o data, ci in repetate randuri. Vinovatiile colective nu sunt cele corecte. Sigur, pentru cei care gresesc exista legea. Abordarea intr-un mod colectiv nu este calea nici corecta, nici europeana", a afirmat, la RFI, Roberta Anastase. [Etnic rom in Franta: Mai bine mor decat sa ma intorc in Romania]

Presedintele Camerei Deputatilor a apreciat ca problema romilor nu este una romaneasca sau franceza, ci una europeana, transmite MEDIAFAX.

"Aici sunt doua scoli de gandire: cele care privesc problema romilor ca o problema de nivel national si cele care privesc problema ca una de nivel european, care necesita o abordare europeana. Cand eram europarlamentar, am propus infiintarea unei agentii europene pentru romi, care sa gandeasca tocmai aceste politici de integrare la nivel european, pornind de la premisa ca, in sine, aceasta comunitate este una nomada, care se muta dintr-un loc intr-altul si pe care nu o poti tintui pe un anumit teren", explica fostul parlamentar european.

Franta: Incepe expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria

Roberta Anastase a afirmat ca si tarile de origine au o responsabilitate mare in privinta integrarii romilor in societate. "Responsabilitatea tarilor de origine este extrem de mare. Fara indoiala, s-au facut progrese importante, dar nu suficiente. Sunt mult mai multe lucruri de facut", a conchis ea.

Joi, urmeaza sa fie repatriati din Franta 93 de romi. Ei au acceptat de buna voie sa revina in tara. In total, pana in 26 august, vor reveni in Romania, din Franta, 371 de romi, in contextul in care autoritatile franceze sunt criticate pentru politica lor securitara. [Miting de sustinere a romilor in Franta]

Franta: Conditiile inacceptabile din Romania i-au alungat pe romi

  • Cati romi se intorc miercuri in Romania?
"Confirmam sosirea in Romania din Franta a unor cetateni romani repatriati voluntar. Acestia sosesc in tara cu zboruri comerciale, si nu cu zboruri speciale, dupa urmatorul orar:
Citeste si:
Sute de morți și răniți în Turcia și Siria în urma unui cutremur de...
Sute de morți și răniți în...

19.08.2010 - 14 persoane; Paris / Ch. de Gaulle - Bucuresti / Henri Coanda (orele 16.20)
- 79 de persoane; Lyon - Bucuresti / Aurel Vlaicu (sosire orele 17.05)
20.08.2010 - 132 de persoane; Paris / Orly - Timisoara (sosire orele 16.30)
26.08.2010 - 160 de persoane; Paris / Charles de Gaulle - TBC destinatia din Romania
02.09.2010 - 16 persoane; Paris / Charles de Gaulle - Bucuresti / Henri Coanda (16.20)
16.09.2010 - 11 persoane; Paris / Charles de Gaulle - Bucuresti / Henri Coanda (16.20)

  • UE monitorizeaza repatrierea

Doi comisari europeni, Viviane Reding si Laszlo Andor, monitorizeaza situatia referitoare la expulzarea unor romi romani de catre autoritatile franceze, pentru a se asigura ca nu sunt incalcate regulile UE, relateaza publicatia electronica EUObserver, in editia de joi.

"Urmarim situatia indeaproape pentru a ne asigura ca regulile sunt respectate", a declarat Matthew Newman, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie si drepturi fundamentale ale cetatenilor europeni, Viviane Reding.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

"Daca un stat deporteaza pe cineva, trebuie sa fim siguri ca este (o masura) proportionata. Trebuie sa fie de la caz la caz si nu pentru o intreaga populatie", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.