Un etnic rom din Montpellier, Franta, declara ca ar prefera sa moara decat sa se intoarca in Romania, inaintea evacuarii preconizate a taberei sale, relateaza Midi Libre in editia electronica de luni.

"Prefer sa mor decat sa ma intorc in Romania. Pentru ca acolo nu poti primi ingrijiri, aici iau medicamente pe care acolo nu le-as gasi. As fi deja mort in Romania", a precizat barbatul in varsta de aproximativ 50 de ani, in tabara de romi de pe malurile raului Lez, chiar in fata noii primarii, transmite MEDIAFAX.

La cativa metri, copiii se joaca si femeile pregatesc masa, intr-o atmosfera inselator de calma. Politistii francezi ar urma sa desfiinteze luni dimineata taberele improvizate unde se instalasera de mai multe luni.

Asociatii de voluntari sunt prezente de asemenea in tabara de romi, pregatiti sa se mobilizeze daca fortele de ordine intervin. Saptamana trecuta, dupa expulzarea taberelor de romi din alte zone din Montpellier, Lattes si Quatre-Seigneurs, prefectura a anuntat noi evacuari, inclusiv a taberei de pe malurile raului Lez.

"Unii sunt aici de sase ani, nu mai cunosc pe nimeni in Romania si nimeni nu i-a ajutat aici: de ce nu s-a ocupat Primaria de ei? Sau de ce nici macar nu a deschis dialogul ?", s-a intrebat un voluntar.

Romii se declara pregatiti sa lucreze, ei ar dori sa aiba locuinte, dar stiu ca legea nu le permite sa ramana pe teritoriul francez daca nu pot sa-si justifice resursele. "Eu vreau sa lucrez! Si apoi noi facem parte din comunitatea europeana. Suntem dezamagiti de ce se intampla, dar imi voi lua bagajul si voi merge in alta parte, chiar daca nu am unde sa merg", spune un rom.

Protest al romilor in Franta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.